Regija
0

Jackson: Hrvatska treba biti ponosna na ostvareno na putu u NATO

FENA
Hrvatska treba biti ponosna na ono što je ostvarila na ispunjavanju uvjeta za članstvo u NATO-u, u koje treba biti pozvana na predstojećem summitu u Bukureštu, ocijenio je u srijedu Bruce P. Jackson, direktor Projekta tranzicijskih demokratija u intervju za Glas Amerike (VOA) i komentaru u The Washington Postu.

Ocijenivši da Hrvatska zadovoljava uvjete za članstvo u NATO-u, Jackson je rekao kako niko nikada nije ispunio baš sve zadane uvjete, te naglasio da Hrvatska "treba biti ponosna na ono što je ostvarila".

Podsjećajući kako je NATO od osnivanja 1949. osigurao mir zapadnoj Evropi, a nakon završetka hladnog rata odigrao transformacijsku ulogu u izgradnji drugog mira - u srednjoj i istočnoj Evropi, Jackson je istaknuo da je NATO sada u prilici osigurati treći mir - na Balkanu.

Odluka da se Hrvatska, Makedonija i Albanija pozovu u NATO je "kulminacija 15-godišnjih napora da se okončaju ratovi koji su uslijedili nakon raspada bivše Jugoslavije", ocijenio je Jackson u jučerašnjem komentaru u Postu.

Neimenovanim kritičarima, koji po njemu tvrde da tri zemlje nisu spremne za članstvo u NATO-u, Jackson je poručio kako su "Albanija, Hrvatska i Makedonija provele više od osam godina u rigoroznim pripremama za članstvo u Savezu", te da Hrvatska danas ima "najimpresivnije ekonomske pokazatelje, i cijene nekretnina, od bilo koje zemlje južne Evrope".

Istaknuo je i da Albanija pridonosi s više vojnika misijama u Iraku, Agfanistanu i drugdje od većine NATO saveznika, te ukazao na postignuća Makedonije u izgradnji integriranog multietničkog društva.

Jackson je upozorio kako bi daljnje "odgađanje kandidature Hrvatske, Albanije i Makedonije za NATO naštetilo stabilnosti regije u vrijeme kada Kosovo počinje dugo razdoblje nadzirane neovisnosti".

Nemogućnost da se zatvori to poglavlje na Balkanu, opasno bi usporilo angažman SAD-a i NATO-a u istočnoj Evropi u idućih 10 godina, koji treba voditi do četvrtog mira - konstruktivnijih odnosa Evrope i Rusije, ističe Jackson.

Hrvatska je po njegovoj izjavi za VOA-u dostigla tačku ulaska u NATO i došla do praga Evropske unije, te niko ne sumnja da će ona ući u Uniju i pitanje se svodi samo na kalendar.

Bruce Jackson je istaknuo kako mu nije poznat nijedan ozbiljan političar koji vjeruje u daljnje odgađanje uključenja Hrvatske u NATO savez. Napredna, miroljubiva i integrirana jugoistočna Evropa predstavlja realnost, zaključio je Jacskon te se založio za neodložni poziv Hrvatskoj, Albaniji i Makedoniji u članstvo NATO saveza na samitu u Bukureštu u aprilu.

Bruce Jackson je 1979.-1990. službovao kao obavještajni časnik američke vojske i obnašao različite političke dužnosti u Pentagonu, a radio je u vojno-industrijskom sektoru te u kampanjama Republikanske stranke.

Projekt trazicijskih demokratija ima za cilj ubrzavanje reformi u novim evropskim demokratijama i njihove integracije u euroatlantske strukture. On djeluje u sklopu "Projekta za novo američko stoljeće", neprofitne organizacije osnovane 1997. s ciljem promicanja globalnog vodstva Amerike.

Među osnivačima tog projekta su američki potpredsjednik Dick Cheney, brat predsjednika George W. Busha, Jeb Bush, bivši ministar obrane Donald Rumsfeld, bivši predsjednik Svjetske banke Paul Wolfowitz, aktualni veleposlanik SAD-a pri UN-u Zalmay Khalilzad i drugi čelnici Busheve administracije.