Regija
0

Izmijenjena optužnica odgodila suđenje Mladenu Naletiliću Tuti

FENA
Mladen Naletilić Tuta (Foto: Arhiv/AFP)
Mladen Naletilić Tuta (Foto: Arhiv/AFP)
Suđenje haškom osuđeniku Mladenu Naletiliću Tuti na zagrebačkom Županijskom sudu danas je ponovno odgođeno na traženje odbrane jer je tužilaštvo promijenilo optužnicu kojom Naletilića sada tereti za otmicu i poticanje na ubistvo, ali ne i za sudjelovanje u grupi koja je počinila kazneno djelo.

Sudija Ivan Turudić suđenje je odgodio za 26. april na prijedlog branioca Željka Žganjera koji je tražio "vrlo kratak rok", objasnivši da je za danas pripremio dokazne prijedloge prema staroj optužnici.

Turudić je izrazio sumnju da odbrana pokušava odugovlačiti postupak. Dodao je da je zadnji put odgodio suđenje za mjesec dana kako bi Žganjer mogao pripremiti odbranu, ali da je tek prije tri dana izvršio uvid u spis.

Tužilaštvo je odustalo od progona Naletilića za sudjelovanje u grupi koja je počinila kazneno djelo jer to nedjelo ne postoji u novom Kaznenom zakonu.

No, bivšeg zapovjednika tzv. Kažnjeničke bojne Hrvatskog vijeća obrane i dalje se tereti za otmicu Roberta Nosića u Policijskoj stanici Ljubuški 1993. te poticanje na ubistvo Damira Brekala 1995. u Širokom Brijegu.

Optužnica je podnesena još 1997. no suđenje nikada nije započelo. U međuvremenu je Naletilić uhapšen i izručen Haaškom sudu na kojem je osuđen zbog ratnih zločina protiv Bošnjaka na području Mostara i Jablanice na 20 godina zatvora. Nakon izdržane dvije trećine kazne, sredinom februara ove godine pušten je na slobodu.

Suđenje su pratili njegovi prijatelji, među njima penzioner general HVO-a Ivan Andabak koji je oslobođen optužbi za krijumčarenje 660 kilograma kokaina te desničar Mladen Schwartz i njegova supruga Ana Lučić.