Split
0

Izložba "8372 nisu došli" povodom godišnjice srebreničke tragedije

FENA
Foto: Culturenet.hr
Foto: Culturenet.hr
Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba organizirat će 9. januara u splitskom Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU izložbu "8372 Nisu došli" povodom obilježavanja 11. godišnjice genocida u Srebrenici.

Postavka ima za cilj da kroz snažna umjetnička djela senzibilizira javnost na stravičan događaj genocida koji se 1995. godine dogodio u Srebrenici i pokaže da na težinu srebreničkog zločina, koji nadilazi okvire BiH, civilizirani svijet ne smije ostati ravnodušan.

Izložbom se želi odati počast žrtvama i svima koji ne dopuštaju zaborav, no ona ima i općeljudski značaj, saopćeno je iz Vijeća.

Potresna umjetnička djela svjedoče o bezumnom činu nasilja, pa je Srebrenica u ovom slučaju i simbol stradanja na ovim prostorima uopće, u BiH i Hrvatskoj, od Vukovara do Dubrovnika.

Posjetioci izložbe moći će pogledati radove šest bh. umjetnika čija su osebujna djela dobila brojna međunarodna priznanja - Gordane Anđelić-Galić, Andreja Đerkovića, Anura Hadžiomerspahića, Šejle Kamerić, Tarika Samaraha i Ajne Zlatar.

Ovi stvaraoci kroz različite umjetničke medije promišljaju srebreničku tragediju te na vrlo izravan i snažan način transparentnošću svojih radova svjedoče o zločinu koji se dogodio.

Za postavku izložbe zadužen je arhitekt Nedžad Hrelja.

Izložba "8372 Nisu došli" bit će otvorena u 18.00 sati u Splitu, a moći će se pogledati do 23. januara.

Do sada je bila predstavljena u Muzeju Mimara u Zagrebu, Palači Sponza u Dubrovniku te galeriji Kortil u Rijeci.