Rat na ulicama Beograda
0

FOTO+VIDEO / Izgrednici pljačkaju radnje, šteta veća od milion eura

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Parada ponosa održana je danas u Beogradu, a širom grada i dalje je veoma napeto, napadi huligana na policiju ne prestaju.

Najopasnije je na Terazijama kod palate "Albanija" i u sjedištima stranaka SPS, LDP i ispred ambasade Holandije u Siminoj ulici, a počele su i pljačke. MUP je saopćio da je u neredima povrijeđeno 90 osoba, od toga 80 policajaca, dvojica teže.

Reporteri "Blica" javljaju da je, između ostalog, opljačkana prodavnica sportske opreme "Đak" u Kolarčevoj ulici. Policija je uhapsila pljačkaše ove prodavnice, saznaje "Blic".

Prema podacima policije, uhapšen je 101 izgrednik, među kojima je i vođa "Obraza" Mladen Obradović.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je danas da je u današnjim neredima koji su huligani izazvali na beogradskim ulicama pričinjena materijalna šteta veća od milion eura.

Portparol Kliničkog centra Srbije Drago Jovanović rekao je da je jedan policajac teško povrijeđen i ima prelom noge, dok je jedan civil zadobio teške povrede glave.

On je rekao da je jedna grupa izgrednika pokušala da uđe u Urgentni centar u tri navrata, ali da ih je obezbjeđenje spriječilo, nakon čega je Žandarmerija došla da obezbjeđuje ovaj objekat.

Zapaljen je pomoćni ulaz sjedišta vladajuće Deomokratske stranke (DS). Sjedište DS-a je gađano kamenicama, "molotovljevim koktelima" i ciglama, nakon čega su pristigle jedinice Žandarmerije, koje sada obezbjeđuju ovaj objekat u Krunskoj ulici. Portparol DS-a Jelena Trivan izjavila je da je požar ugašen, da je zgrada ruinirana, ali da nema povrijeđenih.

Trenutno, policija pokušava da uspostavi red. I dalje traju sukobi kod palate Albanije, napadnuta su sjedišta DS-a, SPS-a i LDP-a.

Policija suzavcem pokušava da rastjera demonstrante kod Palate Albanije, gdje ih je prethodno potisnula sa Terazija. Izgrednici gađaju policiju kamenjem, vičući: "Idite na Kosovo".

U Mekenzijevoj ulici na Slaviji grupa izgrednika je gurnula trolejbus niz ulicu, koji je udario u banderu i tom prilikom je oštećeno nekoliko automobila. Mediji javljaju da je došlo do incidenata i u Zemunu, pa se pretpostavlja da su izgrednici na taj način pokušali da odvuku jedinice policije u taj dio grada.

Policijski automobili trenutno razvoze učesnike gej parade, nakon žurke u SKC-u.

Prema izjavama očevidaca, nekoliko osoba uvuklo je jednu osobu u vozilo i udaljilo se u nepoznatom pravcu.

Kako javljaju beogradski mediji saobraćaj u centru Beograda je normalizovan. No, na kolovozima i trotoarima je puno kamenja, flaša, konzervi, razbijenih žardinjera, te razlupanih autobuskih stajališta.

Ove godine Paradu su podržali najviši državni zvaničnici, predstavnici EU i UN, kao i mnoge NVO i udruženja građana, a učešće su najavile brojne javne ličnosti, među kojima je i ministar za ljudska i manjinska prava Srbije Svetozar Čiplić.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je najveći državni interes i interes policije da Parada ponosa prođe mirno, istakavši da će policija pružiti najveći mogući stepen obezbjeđenja. Tužilaštvo i policija su apelovali na građane da se uzdrže od nereda, upozorivši da će svako narušavanje javnog reda i mira biti sankcionisano.

Paradu ponosa ove godine organizuje gej-lezbejske organizacije GSA i Centar za promociju kulture nenasilja i ravnopravnosti "Kvirija", uz pomoć gej Grupe za podršku iz Novog Sada i drugih organizacija.