Zagreb
0

Izglasana deblokada Filozofskog fakulteta

FENA
Foto: Dnevnik.hr
Foto: Dnevnik.hr
Nakon pet tjedana blokade studenti prosvjednici zagrebačkog Filozofskog fakulteta izglasali su na sinoćnjem plenumu deblokadu toga fakulteta.

Za deblokadu se izjasnilo 177 studenata, za nastavak blokade bilo ih je 105, a 93 studenta bila su suzdržana.

Zagovornici deblokade naglašavali su da je blokada postala sama sebi svrha jer se nastava ionako održava na alternativnim lokacijama i završetak akademske godine na Filozofskom fakultetu ionako nije upitan. Stoga je procijenjeno da bi za daljnje akcije bilo najvažnije omogućiti kolegama da uredno završe tekući semestar.

Protivnici deblokade bili su za to da se blokada nastavi do utorka za kada je zakazana sjednica Fakultetskog vijeća.

Time bi se, kako su rekli, izvršio dodatni pritisak da članove Vijeća kako se ne bi uvele sankcije za prosvjednike. Po njihovu mišljenju, večerašnjim prestankom blokade studente "bolonjce" ostavlja se bez garancije da im Vijeće neće uvesti sankcije.

Na kraju je rečeno da će u slučaju da Vijeće uvede sankcije prosvjednicima, kao metodu pritiska organizirati blokadu dekanata

fakulteta.

Studenti su istaknuli da će, bez obzira na prestanak blokade, nastaviti održavati plenume i vršiti pritisak na Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa sve do ispunjenja svojih zahtjeva za besplatnim obrazovanjem za sve studente.

Ako njihovi zahtjevi ne budu do jeseni ispunjeni, poručili su da će na jesen nastaviti blokadu fakulteta.