Regija
0

Izbrisani grafiti sa Šejh-Mustafinog turbeta, uskoro videonadzor

Anadolija
Sa zidova turbeta Šejh-Mustafe u Beogradu izbrisani su uvredljivi grafiti koji su bili ispisani prethodnih dana, a uskoro bi trebalo da bude postavljen i videonadzor.

Kako je dopisniku agencije Anadolija potvrdio koordinator Turske agencije za razvoj i saradnju (TIKA) u Beogradu Emrah Ustaomer, grafite sa uvredljivim porukama su uz njihovo insistiranje i pomoć skinuli radnici opštinskih službi Beograda.

Ustaomer je istakao da je posredstvom Ambasade Turske u Beogradu od srbijanskih vlasti dobijena dozvola za postavljanje kamera uz pomoć kojih će biti nadzirano turbe.

Na zidovima objekta, koji se nalazi u centru Beograda i koji je sagrađen 1783. godine, u blizini Studentskog trga, za sada nepoznati počinioci su u noći sa utorka na srijedu ispisali crnom bojom, ćiriličnim i latiničnim pismom, grafite čiji sadržaj vrijeđa islamske svetinje.

Tekstovi ispisani na turbetu, koje je nakon restauracije od strane Agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju Republike Turske (TIKA), početkom prošlog mjeseca otvorio zamjenik premijera Turske Bekir Bozdag, uznemirili su muslimansku javnost u glavnom gradu Srbije, ali i naišli na osude Beograđana.

Ispisivanje sramnih grafita osudili su i najviši zvaničnici vlasti u Srbiji, potvrdio je srbijanski muftija Muhamed ef. Jusufspahić.

"Svi su me zvali, s najvišeg nivoa. Raspitivali su se i izrazili žaljenje i osudu", rekao je Jusufspahić ne želeći da izdvaja imena.

On je naglasio da su ispisani uvredljivi tekstovi isključivo imali vjersku konotaciju, a ne nacionalnu.

Policija je izvršila uviđaj na mjestu događaja, ali zasad nema informacija o identitetu počinilaca.

Gradska TV Studio B je prenijela da su u Sekretarijatu za inspekcijske poslove Grada Beograda izjavili da će te "četiri ispisane rečenice na turbetu" Beograđane koštati 50.000 dinara (443 eura).

Šejh-Mustafino turbe nalazi se u Višnjićevoj ulici, u samom centru Beograda. Na istom mjestu nalazila se tekija koja je pripadala sadijskom redu derviša.

Za vrijeme turskog vakta, tokom tri i po stoljeća u Beogradu su živjeli derviši i bilo je 17 tekija. Jedna od centralnih gradskih ulica prema austrijskom planu grada iz 1789. godine nosila je naziv Derwish Gassen (Derviška ulica).