Regija
0

Izbori završeni, iskušenja tek predstoje

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Londonski listovi danas opširno analiziraju izbor Borisa Tadića za predsjednika Srbije, jednodušno ocjenjujući da njegova pobjeda ni izdaleka nije riješila probleme u Srbiji i na Balkanu.

Financial Times u uredničkom komentaru ocjenjuje da su Srbi sami sebi najgori neprijatelji, jer odbijaju da prihvate da se proces osamostaljenja Kosova ne može zaustaviti.

No, pošto je Bruxelles želio pobjedu Borisa Tadića, trebalo bi, zauzvrat, da što brže sa Srbijom potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Prije punog članstva u EU, Srbija će morati da uhapsi generala Mladića i da prizna Kosovo. Za to će, piše FT, biti potrebno vrijeme, a Bruxelles mora da pomogne Beogradu da ga kupi.

Times također preporučuje EU da hitno i konkretno podrži Borisa Tadića.

Njegova tijesna pobjeda dočekana je u Bruxellesu sa ogromnim olakšanjem, ali balkanska kriza, upozorava Times, time ni izdaleka nije riješena.

Srbija je i dalje frustrirana i duboko podijeljena zemlja, a oni koji su glasali za Tadića učinili su to da bi spriječili izolaciju zemlje, a ne zato što su odustali od protivljenja nezavisnosti Kosova.

Tadićeva pobjeda dodatno će, smatra Times, produbiti podjele unutar vlade, koju bi planovi EU da pošalje misiju na Kosovo mogli i da obore.

Stoga bi Evropa morala hitno da djeluje, izražavajući spremnost da počne pregovore o eventualnom članstvu Srbije, a šef britanske diplomatije David Miliband trebalo bi da rezervira let za Beograd, kako bi, piše Times, Tadićevu pobjedu ojačao obećanjem da će Zapad podržati njegov realizam.

Daily Telegraph ocjenjuje da se Tadić, tek što je pobijedio na izborima, suočava sa ozbiljnom krizom oko Kosova.

Namjera kosovskih Albanaca da u narednim danima proglase nezavisnost izaziva ogorčene podjele unutar srpske vlade i nagovještava razlaz predsjednika i premijera.

Tadićeva pobjeda je oslabila Koštunicu, koga bi, čitamo u Telegraphu, tvrdoglavi nacionalizam mogao da košta premijerskog mjesta.

Jedini put naprijed za Srbiju je da se, poput ostatka centralne Evrope, okrene Zapadu i da prihvati, ma koliko to bilo bolno, da je izgubila srce svoje srednjovjekovne države, zaključuje Daily Telegraph.

Bivši britanski ambasador u Beogradu Ivor Roberts u Independentu upozorava da prijetnja rasplamsavanja nasilja na Balkanu nije nestala.

Roberts predviđa da bi, uprkos privremenom olakšanju u evropskim kancelarijama zbog tijesne pobjede Tadića, u narednim sedmicama mogao da proradi srpski inat. Evropska i američko ministarstvo vanjskih poslova ne bi trebalo prerano da slave - krupno kosovsko pitanje, koje može da destabilizira cijeli region, nije riješeno, a ta ista ministarstva su toliko puta do sada pogrešno tumačila stavove Srba o Kosovu.

Tadićev manevarski prostor oko Kosova je, upozorava Roberts, ozbiljno sužen. U slučaju da se vladajuća koalicija u Beogradu raspadne, radikali bi na izborima mogli dodatno da ojačaju i da sa socijalistima stvore front otpora Zapadu.

Da bi se takav scenarij izbjegao, Roberts Zapadu predlaže nekoliko koraka.

Najprije, da ponovo razmisli o podjeli Kosova. Uz to, trebalo bi da Srbiji otvori evropsku perspektivu u bliskoj, a ne u dalekoj budućnosti.

Prozapadne snage u ovom trenutku, smatra Roberts, nemaju opipljivu korist od toga što su u proteklih sedam godina slijedile put zapadnog liberalizma.

Poslovični srpski inat mogao bi da dovede do produžene konfrontacije sa Zapadom, a Rusiji će dobro doći vjeran saveznik, koji ima strateški važan položaj u još uvijek nemirnom regionu, piše u Independentu bivši britanski ambasador u Beogradu Ivor Roberts.