Regija
9

Izbori u Srbiji: Šta očekuju građani Sandžaka?

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Na većini biračkih mjesta u svih šest opština regije Sandžak jutros su počeli opštinski i parlamentarni izbori. Izbori koji se danas održavaju u Srbiji, u Novom Pazaru su počeli bez ozbiljnijih problema i sprovode se na 96 biračkih mjesta. Građani su već od jutarnjih sati u redovima i čekaju da iskoriste građansko pravo.

"Na nekim biračkim mjestima u Novom Pazaru glasanje je kasnilo zbog tehničkih problema i dužeg trajanja administartivnog postupka prilikom otvaranja biračkog mjesta, izjavio je predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) Radoslav Milić.

Na nekim mjestima, kao u Kulturnom centru, u čijoj blizini je bio istaknut transparent, je također kasnije počelo glasanje jer je bilo potrebno da se ukloni propagandni materijal stranaka.

Na biračkom mjestu broj 81, u O.Š. Vuk Karadžić, gdje je boravila ekipa Anadolije početak glasanje je kasnio pola sata.

Na tom biračkom mjestu već u sedam sati je bilo građana koji su poranili da iskoriste pravo glasa. Većina građana očekuje od novih nosioca vlasti poboljšanje života.

"Očekujemo evropske integracije, da bude bolje svima i bolji život“, rekao je Novopazarac Munir Šabotić koji je jedan od prvih građana koji je jutros glasao.

U Limskoj dolini, u Prijepolju su otvorena sva biračka mjesta i izbori su u toku. Predsjednik OIK Prijepolja Dalmir Kozica je potvrdio i da je u toj opštini zbog sličnih razloga kao u Novom Pazaru bilo kašnjenja i sitnih problema prilikom otvaranja biračkih mjesta, ali da se izbori provode.

Zbog velikog broja lista koje učestvuju na izborima, dvadeset na parlamentarnim i deset (u Novom Pazaru) na biračkim mjestima bude po dvadeset i više članova biračkih odbora lokalnih izbornih komisija i Republičke izborne komisije (RIK) Srbije.

Na izbore koji se danas održavaju u Srbiji, u svih šest sandžačkih opština pravo glasa ima 217.487 građana.

Glasanje traje večeras do 20 sati, a svi građani koji se zateknu na biračkom mjestu u to vrijeme moći će da glasaju.