Regija
0

Izbori u Srbiji: Rok za rezultate do ponoći

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
U ponoć ističe rok za proglašenje konačnih rezultata vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, ali je Republička izborna komisija donijela odluku o ponavljanju izbora na 15 biračkih mjesta, koji će najvjerovatnije biti održani u srijedu, 4. maja.

Razlog su, kako se navodi, velike greške na više od 160 biračkih mjesta, a kod dvije liste prelazak cenzusa za ulazak u Skupštinu zavisi od manje od stotinu ili 2.000 glasova, prenosi Al Jazeera.

Republička izborna komisija je noćas raspravljala o spornim biralištima, a sjednica se nastavlja u četvrtak.

Na pojedinim mjestima je odlučeno da se izbori ponove, negdje da se glasovi ponovo prebroje, a na jednom biralištu rezultati su anulirani, što znači da će upisani rezultat na tom mjestu biti nula, bez ponavljanja izbora.

Komisija će izjašnjavanje o preostalim spornim biračkim mjestima nastaviti u četvrtak, kada se očekuje ponovno otvaranje vreća sa biračkih mjesta za koje je donijeta odluka o ponovnom prebrojavanju glasova.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je kako postoje dvije mogućnosti za sporne zapisnike sa biračkih mjesta - ili takozvano anuliranje, ili ponovno prebrojavanje.