Regija
0

Izbori u Hrvatskoj: Građani prijavljuju kršenje izborne šutnje i ugroženost tajnog glasanja

Anadolija
Parlamentarni izbori za osmi saziv Hrvatskog sabora prolaze s dobrom izlaznošću, ali i u znaku pojačanog broja dojava građana o nepravilnostima, koje se odnose na kršenje izborne šutnje, needuciranosti biračkih odbora i ugroženu tajnost glasanja, javlja organizacija civilnog društva GONG.

"Najviše dojava nezadovoljnih građana iz cijele Hrvatske stiglo je zbog kršenja izborne šutnje, kako jučer, tako i danas, i to pozivanjem na glasanje za Domoljubnu koaliciju, Hrvatsku raste, Milana Bandića, Živi zid, U ime obitelji i Naprijed Hrvatska. Šutnja se krši na pojedinim biračkim mjestima i putem komunikacijskih kanala, poput plakata, letaka, e-mailova, telefonskih poziva i SMS-ova", javljaju iz GONG-a.

Kada je riječ o radu biračkih odbora, iz ove organizacije ističu da su primili dojave građana o "slaboj educiranosti pojedinih biračkih odbora što se očituje u nepoznavanju načina glasanja pripadnika nacionalnih manjina i ugrožene tajnosti glasanja."

Dojave se odnose i na neprimjerena uređenja pojedinih biračkih mjesta i postavljanja glasačkih listića na način da se može vidjeti serijski broj što također ugrožava tajnost glasanja, dodaju iz GONG-a.

Istovremeno je i Državno izborno povjerenstvo (DIP) poručilo kako im se na dan izbora za Hrvatski sabor, požalilo više građana da dobijaju SMS poruke s pozitivnim ili negativnim sadržajem u odnosu na određene izborne sudionike, ocijenivši ih kršenjem izborne šutnje. 

DIP je Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti (HAKOM) proslijedilo pregled brojeva koje su mu dojavili građani, a sa kojih su im, kako ističu, upućene SMS poruke.

Povjerenstvo je to učinilo kako bi HAKOM u okviru svojih nadležnosti poduzeo mjere u svrhu utvrđivanja korisnika tih brojeva, te njihova blokiranja, kako bi se onemogućilo daljnje uznemiravanje birača slanjem SMS poruka.

Podsjećaju da je za  vrijeme izborne šutnje, koja je na snazi u subotu i nedjelju do 19 sati, zabranjena svaka izborna promocija, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora. Zabranjeno je i objavljivanje fotografija u sredstvima javnog informisanja, izjava i intervjua nositelja lista, odnosno kandidata, te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.