Regija
0

Izbori u Hrvatskoj: Bandić ima najviše glasova u Zagrebu, Kerum gubi izbore

Anadolija
Željko Kerum
Željko Kerum
U 19 sati zatvorena su biračka mjesta za glasanje na lokalnim izborima u Republici Hrvatskoj, javio je dopisnik agencije Anadolija (AA) iz Zagreba.

Hrvatski mediji odmah su objavili rezultate takozvanih izlaznih anketa.

Prema prvim rezultatima izlaznih anketa koje je za Hrvatsku radio-televiziju (HRT) izradila agencija Ipsos PULS, a koje prenose i drugi lokalni mediji, dosadašnji gradonačelnik Zagreba Milan Bandić osvojio je 44,19 posto glasova i zajedno sa Rajkom Ostojićem iz Socijaldemokratske partije (SDP), koji je dobio 25,01 posto glasova, vjerovatno ide u drugi krug.

Najviše glasova za gradonačelnika Splita, prema izlaznim anketama, ima Ivo Baldasar, 30,62 posto, zatim Vjekoslav Ivanišević (22,51 posto), dok aktuelni gradonačelnik, kontraverzni Željko Kerum osvaja 16,43 posto posto glasova.Željko Kerum, prema prvim rezultatima izlaznih anketa, izgubio je vlast nakon četiri godine gradonačelničkog mandata u Splitu.

''Očekivao sam bolji rezultat. Zahvaljujem svima koji su glasali za mene. Velika je razlika između mene i prvog i drugog kandidata i teško da ih mogu sustići. Čestitam onima koji su prošli u drugi krug. Mi ćemo biti u Vijeću i pratiti što se događa u gradu'', rekao je Kerum za državnu televiziju.

U Osijeku bi prema izlaznim anketama u drugi krug za izbor gradonačelnika ušli Krešimir Bubalo (36,11 posto) i Ivan Vrkić (28,69 posto). Nakon njih najviše glasova osvojio je Dražen Vidović (11,25 posto). U Rijeci vodi Vojko Obersnel sa 48,92 posto glasova, a slijede Hrvoje Burić sa 16,03 posto te Predrag Šustar sa 15,31 posto.U utrci za mjesta u Gradskoj skupštini grada Zagreba najviše glasova osvojila je, pema izlaznim anketama, koalicija SDP-HNS 26,48 posto, zatim koalicija predvođena Milanom Bandićem 25,18 posto, koalicija HDZ-HSP 15,70 posto.Glasajući za članove Gradskog vijeća Grada Splita 23,16 posto birača glasalo je za koaliciju HDZ-HSP, 21,04 posto za koaliciju SDP-HNS, a 11,71 posto za koaliciju HGS-HSS.U Rijeci najviše glasova dobila je koalicija SDP-HNS 45,83 posto, zatim koalicija HDZ-HSS 17,04 posto, te koalicija Zajedno Hrvatska 14,23 posto.

Za Gradsko vijeće Osijeka najviše glasova osvojila je koalicija HDSSB - Zeleni Hrvatska 31,06 posto, koalicija SDP-HNS 20,67 posto te koalicija HDZ-HSP 13,92 posto.