Hrvatska
0

Izbore obilježilo nasilje i kršenje izborne šutnje

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nevladina udruga GONG ocijenila je temeljem dojave svojih promatrača i građana da je današnje lokalne izbore obilježio veliki broj kršenja izborne šutnje, i to od većeg broja stranaka i nezavisnih kandidata.

Osim promidžbenih materijala u okolici biračkih mjesta, dijeljenja promidžbenih materijala i slanja sms-ova, velik broj poziva GONG-u odnosio se na agitiranje unutar, ispred i u blizini biračkih mjesta, mahom od aktivista HDZ-a te postojećih (grado)načelnika, što je na nekim mjestima stvorilo napetiju atmosferu i moglo je utjecati na rezultate izbora, stoji u GONG-ovom saopćenju o toku izbora do zatvaranja birališta.

Prisustvo neovlaštenih osoba ispred ili na biračkim mjestima doprinijelo je atmosferi samovolje i straha, a samim time dovelo u pitanje i neovisnost biračkih odbora, javio je Dnevnik.hr.

Brojnost dojava oko listića koji nisu bili promiješani na propisan način, ni okrenuti licem prema dolje, slučaj zabrane promatračima da sa članovima biračkog odbora idu u posjetu bolesnim i nemoćnim biračima, kao i slučajevi šikaniranja promatrača GONG-a, pokazuju da je dio biračkih odbora na biračka mjesta došao needuciran ili sa zadatkom koji nije provođenje izbora sukladno propisima, smatraju u GONG-u.

Slučajevi nasilja, ali i dojave o kupovini glasačkih listića pokazuju da postoje ozbiljne sumnje kako postoje sredine u kojima se na protuzakonit način pokušava osvojiti vlast.

GONG svoj izvještaj o toku izbornog dana temelji na dojavama 700 svojih promatrača, od čega njih 92 u 46 mobilnih timova koji su do 18 sati posjetili 416 biračkih mjesta.

GONG je saopćio i kako je jučer i danas zaprimio veći broj prijava građana i promatrača o kršenjima izborne šutnje.