Regija
13

Izbjeglice sve nervoznije, prvi problemi u Hrvatskoj

Klix.ba
(Foto: EPA)
Na istočnoj hrvatskoj granici danas su registrovani prvi problemi nakon što su izbjeglice u susjednu zemlju počele pristizati u srijedu ujutro.

Crveni križ se žali što jedan od pošiljki sa hranom ne može doći do distribucijskog centra budući da su ceste jednostavno zakrčene. Također, mnoge izbjeglice se žale na glad i nedostatak vode, javljaju lokalni mediji.

Kako bi se izbjeglicama i migrantima pomoglo, Crveni križ apeluje na građane i kompanije da doniraju novac i materijalne potrepštine, piše Dnevnik.hr.

Pojedine izbjeglice počinju pokazivati znakove nervoze i zbog činjenice da kasni jedan od zakazanih vozova koji bi ih trebao prevesti na zapad države.

Jedna grupa izbjeglica je u toku dana pokušala otpočeti svoj put pješke nakon čega ih je u tome spriječila hrvatska policija. Pojedine izbjeglice se raspituju kako do Zagreba doći pomoću taksija, javlja Index.

Također, za razliku od jučerašnjeg dana, grupe izbjeglica počinju odbijati registraciju objašnjavajući kako ne žele ostati u Hrvatskoj te da svoju registraciju žele obaviti u svojoj krajnjoj destinaciji koja je u najvećem broju slučajeva Njemačka.

U susjednu državu do sada je ušlo više od 6.000 izbjeglica, a u narednim sedmicama očekuje se dolazak oko 20.000 osoba.