Guardian
0

Izaslanik EU trebao bi biti za sve države Balkana

SRNA
Izaslanik EU za Balkan ne bi se samo bavio BiH već i odnosima sa Srbijom, Albanijom, Makedonijom i Kosovom - piše danas britanski Guardian.

Diplomate u Briselu ističu da se pitanje uspostavljanja izaslanika EU za Balkan razmatra, ali da će imenovanje nekadašnjeg visokog predstavnika u BiH Paddyja Ashdowna na to mjesto, kako se spekuliše, zahtijevati podršku drugih članica, uključujući i Njemačku, koju brine sve dominantnija uloga Britanaca u novoj diplomatskoj službi evropskog bloka.

List navodi da su se špekulacije  o Ashdownovom  imenovanju podudarile sa činjenicom da se na uticajne položaje u Londonu i Briselu  postavljaju osobe koje  imaju iskustva u BiH. 

List piše da će visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i bezbjednost Catherine Ashton danas  razgovarati o Ashdownovom imenovanju sa britanskim ministrom spoljnih poslova Villiamom Hagueom.

Guardian napominje da je šef britanske diplomatije veliki pristalica Ashdowna i podsjeća da su njih dvojica prije nekoliko mjeseci zajedno napisali novinski članak u kojem su kritikovali politiku EU prema BiH.

Britanski dnevnik ukazuje i na to da je "šef kabineta Villiama Haguea Arminka Helić, muslimanka iz BiH koja je devedesetih godina 20. vijeka došla u Veliku Britaniju kao izbjeglica, dok je Ashdownov politički savjetnik iz vremena dok je  bio visoki predstavnik Ed Luellen sada šef kabineta britanskog premijera Davida Camerona.