Srbija
0

Izabrana nova srbijanska vlada

FENA
Mirko Cvetković
Mirko Cvetković
Srbijanski je parlament na izvanrednoj sjednici u ponedjeljak kasno navečer izabrao novu, proeuropsku srbijansku vladu s premijerom Mirkom Cvetkovićem na čelu, javlja Hina.

Za taj je izbor glasovalo 127 zastupnika stranaka koalicije "Lista za europsku Srbiju" i koalicije oko Socijalističke partije Srbije (SPS), te Bošnjačke liste za europski Sandžak i Mađarske koalicije.

Nova vlada imat će 24 ministarska resora i četiri dopredsjednika, od kojih će trojica biti i ministri tako da će vlada brojati 27 članova. Premijer Mirko Cvetković istaknuo je na početku zasjedanja, prigodom predstavljanja temeljnih načela vlade i sastava njegova kabineta, da će se nova vlada boriti europsku budućnost Srbije, jačanje gospodarstva i socijalne odgovornosti vlade, oštriju borbu protiv korupcije i kriminala i poštovanje međunarodnog prava. Najavio je i da vlada neće prihvatiti neovisnost Kosova.

Novi srbijanski premijer Mirko Cvetković, u prethodnoj vladi ministar financija, rođen je 1950. godine u Zaječaru. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Od 1998. do 2001. godine radio je kao savjetnik za ekonomska pitanja u Rudarskom institutu u Beogradu. Od siječnja 2001. godine bio je zamjenik ministra u Ministarstvu za privredu i privatizaciju, a potom 2003. i 2004. ravnatelj Agencije za privatizaciju. Član je Demokratske stranke predsjednika Borisa Tadića.

Za zamjenika premijera izabran je čelnik SPS-a Ivica Dačić, koji će istodobno voditi i ministarstvo unutarnjih poslova.

Dopredsjednici vlade su Mlađan Dinkić (ZES-G17 plus), koji će biti i ministar gospodarstva, Božidar Đelić (ZES-DS), ujedno ministar za znanost i razvoj, te Jovan Krkobabić, Stranka umirovljenika (PUPS), bez ministarstva, ali zadužen za socijalna pitanja.

Na mjestu ministra obrane ostaje Dragan Šutanovac (ZES-DS), a na čelu ministarstva vanjskih poslova Vuk Jeremić (ZES-DS). Za ministricu pravosuđa izabrana je Snežana Malović (ZES-DS), a financija Dijana Dragutinović (ZES-G17 plus).

Nekadašnji predsjednik skupštine Srbije Oliver Dulić (ZES-DS) u novoj će vladi biti ministar za ekologiju i prostorno planiranje, a ministar za rad i socijalnu politiku će biti Rasim Ljajić (ZES-SDP). Ministar za ljudska i manjinska prava je Svetozar Čiplić (ZES-nestranački), dok će jedini ministar bez lisnice biti Sulejman Ugljanin (Lista za Sandžak-SDA).