Ivo Josipović
0

"Iza nereda stoji i dio politike"

SRNA
Ivo Josipović (Foto: Arhiv)
Ivo Josipović (Foto: Arhiv)
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je da iza nereda koji su jučer izbili u Zagrebu stoji i dio politike.

On je rekao da pravo na protest ustavno pravo hrvatskih građana, ali ih je pozvao da to čine u skladu sa zakonom, prenose hrvatski mediji.

Komentarišući kritike koje su mu upućene sa jučerašnjeg protestnog skupa u Zagrebu da nije dovoljno pomogao u slučaju hrvatskog ratnog veterana Tihomira Purde, Josipović je rekao da su on i Vlada učinili sve što je potrebno za Purdu i izrazio nadu da će se rezultati toga uskoro vidjeti. 

U Zagrebu je juče održan protest podrške hrvatskim veteranima tokom koga je došlo do divljanja 500 do 800 huligana. Tokom njihovog obračuna sa policijom privedeno je 58 ljudi, dok ih je 33 povrijeđeno, od toga 21 policajac.

Do sukoba je došlo kada se grupa demonstranata, koji su protestovali protiv, kako navode, progona hrvatskih ratnih veterana, izdvojila sa centralnog trga i pošla ka sjedištu Vlade na Markovom trgu, gdje su ih dočekale jake policijske snage i spriječile im prolaz.

Demonstranti, uglavnom mladi ljudi, na policiju su počeli da bacaju cigle nakon čega je policija ispalila patrone suzavca. U centru grada je bio velik broj policajaca, a Zagreb su nadlijetali i helikopteri.

Skup na Trgu bana Jelačića pretekao je mirno, ali uz nacinalističku ikonografiju, govor mržnje i antisrpsku retoriku.
Na skupu koji je organizovalo  "Udruženje hrvatskih branitelja 1990-1996" oštro je osuđena politika hrvatske vlade, kako je istaknuto,  prema veteranima, a naročito u slučaju Purde. Oko 15.000 učesnika poručilo je hrvatskoj vladi da su nezadovoljni njenom politikom.

Pjevač Marko Perković Tompson pozvao je učesnike "da se organizuju i ne dopuste političarima da ih dijele". Neke od poruka bile su "Stop progonu hrvatskih branitelja" i "Dosta, dosta rasprodaje hrvatskog suvereniteta".

Kako prenose hrvatski mediji, nereda je bilo i u Osijeku, a više od 200 veterana protestovalo je u Šibeniku. 

Skup u Osijeku je organizovan preko "Facebooka", a hiljadu demonstranata je protestovalo ispred sjedišta osiječkog HDZ-a.  

Na svim skupovima glavni zahtjev je raspisivanje prijevremenih izbora i ostvaka premijerke Jadranke Kosor.