Kosovo
0

Iz pokreta "Samoopredjeljenje" ukazuje na troškove vlade

FENA
Hashim Thaci
Hashim Thaci
Predstavnici opozicionog pokreta „Samoopredjeljenje“ saopćili su u srijedu da kosovska vlada ima enormno visoke troškove, i da oni i pored obećanja premijera Hashima Thacija, nisu smanjeni.

Predstavnik pokreta Špend Ahmeti izjavio je danas na konferenciji za novinare u Prištini da je ironično obećanje vlade o efikasnosti ako se uzme u obzir da jedan premijer, šest njegovih zamjenika, 30 zamjenika ministara i oko 120 savjetnika za godišnje plaće troše više od dva miliona eura.

“Ono što je najgore u svemu ovome je da se nova ministarstva ne formiraju zbog efikasnosti rada Vlade, već zbog toga što neko ostaje bez ministarstva, i na taj način se čuva vladajući balans, a tek kasnije se stvara platforma ministarstva”, rekao je Ahmeti.

Drugi podatak koji uznemirava „Samoopredjeljenje“ su i uredi koji su pod zakupom, koje je premijer Hashim Thaci obećao da će ih smanjiti, ali desilo se suprotno, jer po Ahmetijevim riječima samo u 2010. godini na zakup je potrošeno oko 6,5 miliona eura.

“Prvo se potroši veliki novac za izgradnju zgrade Vlade, ali nam onda ona nije dovoljna da moramo, recimo, zbog jednog power-pointa ići u Bansko. Čisto zbog ilustracije, 6,5 miliona eura je vrijednost oko 14 hiljada kosovskih penzija, ili 1.200 penzionera mogu dobiti svoje penzije tokom cijele godine, toliko iznosi zakup koji plaćamo”, rekao je Ahmeti.

Vlada Kosova je po mišljenju Ahmetija izgubila kontakt sa svojim građanima i zbog velikih troškova na luksuzna vozila koja imaju vladini zvaničnici i zbog troškova na naftne derivate.

Oko 18 miliona eura je potrošeno prošle godine na naftne derivate, pa čak i u vrijeme kada je trajala izborna kampanja.

Ahmeti je najavio da će Pokret Samoopredjeljenje dići svoj glas o troškovima vlade i na Skupštini Kosova, javio je Tanjug.