Regija
1

Iz Kine u Rijeku stiglo 20 tona zamrznutog mesa deklarisanog kao soja

SRNA
Smrznuto meso koje je bilo deklarisano kao soja, a na nekim paketima pisalo je da su zamrznuti još 2008. godine, stiglo je kontejnerom na brodu u Luku Rijeka, piše riječki "Novi list".

Nakon tri dana carinici u ispostavi riječke luke uspjeli su da otvore sve pakete u kontejneru u kojima se nalazilo zamrznuto meso razne peradi i ribe, a teret je, kako pišu novine, trebalo da bude ocarinjen i pretovaren, te nastavi transport za Italiju. Kao uvoznik je bila navedena firma iz Slovačke.

U kontejneru je, prema deklaraciji, trebalo da bude soja, ali pošto je kontejner bio hlađen - carinici su zaključili da to nije potrebno za soju, pa su odlučili da teret pomno pregledaju.

Među teretom je, kako se vidi na snimcima "Nove TV" koja je pratila ovu akciju carine, bilo gusaka, pataka i labudova, sušenih kokošijih nogu, algi i ribe.

Šef analize rizika u Luci Rijeka Tomislav Marač rekao je da je najveći problem to što je na nekim paketima kao datum smrzavanja stajala 2008. godina, pa je postojala opasnost da meso bude prepakovano i plasirano na tržište kao svježe.

"Novi list" navodi da za sada nije poznato da li je teret zaista trebalo da ode u Italiju ili je postojala mogućnost da završi i na području Hrvatske.