Čeka se nalog za izručenje
0

Ivo Sanader uhapšen u Austriji

Sarajevo-x.com
Ivo Sanader (Foto: AFP)
Ivo Sanader (Foto: AFP)
Ivo Sanader uhapšen je u austrijskom gradu Salzburgu, objavio je Index.hr, pozivajući se na informaciju koju je dobio DORH. Navodno, priprema se nalog za izručenje bivšeg hrvatskog premijera.

Ivo Sanader je uhapšen u 15.50 sati, na temelju Interpolove potjernice. On će biti dopraćen u najbliži sud, nakon čega će započeti proces izručenja.

Prema pisanju hrvatskih medija, nije poznato da li Sanader posjeduje austrijsko državljanstvo. Naime, situacija će se dodatno zakomplikovati ukoliko se ispostavi da je on austrijski državljanin.

Prema Ustavu Republike Austrije, nije dozvoljeno izručivanje vlastitih državljana.

Međutim, austrijska ambasada u Zagrebu danas je izvijestila da "ne postoji nikakvo uporište po kojem bi bivši hrvatski premijer Ivo Sanader posjedovao austrijsko državljanstvo".

Sanadera su na autocesti presreli austrijski policajci u civilu, te ga prebacili na Regionalni sud u Salzburgu. Austrijski dnevnik Krone podsjeća kako je Sanader jedna od ključnih figura u aferi Hypo, te ističe kako bi austrijske vlasti sada mogle iskoristiti priliku da ispitaju Sanadera oko te afere. Ured austrijskog ministra pravosuđa nije odbacio mogućnost da će Sanader biti saslušan u Austriji prije izručenja, prenosi Index.hr.

Zagrebački Županijski sud poslati će Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske dokumentaciju potrebnu za izručenje bivšeg premijera Ive Sanadera Hrvatskoj, izjavio je nakon Sanaderova hapšenja u Austriji glasnogovornik zagrebačkog suda Krešimir Devčić.

"Hrvatska će u zahtjevu za izručenjem morati dokazati i da se ne radi o vojnom ili političkom progonu, na što se osobe uhapšene u stranoj zemlji najčešće pozivaju kako bi izbjegli izručenje", dodao je Devčić.

Glasnogovornica hrvatskog ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić kazala je da će se s postupkom izručenja krenuti u "najskorijem roku" te da je "postupak za sve jednak".

Ako Sanader bude izručen Hrvatskoj odmah će bit dovezen u zatvor u Remetincu jer mu je određen jednomjesečni istražni zatvor, a USKOK-ovi istražitelji ga, prema odredbama Zakona o kaznenom postupku, moraju ispitati do okončanja istrage.

Podsjećamo, istražni sudija zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor bivšem premijeru Ivi Sanaderu, međutim Sanader je nekoliko sati prije ukidanja zastupničkog imuniteta napustio Hrvatsku.

Za njim je u četvrtak uveče raspisana međunarodna potjernica.

Sanadera se sumnjiči za udruživanje za počinjenje krivičnog djela te za zloupotrebu položaja i ovlasti u slučaju Fimi-media, agenciji preko koje je nezakonito "izvlačen" novac iz ministarstava i javnih poduzeća.