Hrvatska
0

Ivo Sanader se vraća u politiku

SRNA
Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader najavio je danas svoj povratak u politiku i aktiviranje statutarne uloge počasnog predsjednika HDZ-a.

"Donio sam tu odluku budući da je HDZ u prvom krugu predsjedničkih izbora imao najlošiji rezultat od osnivanja 1989. do danas. Odgovornost ne leži samo u kandidatu Andriji Hebrangu nego u nesnalaženju u vođenju stranke", rekao je Sanader na vanrednoj konferenciji za novinare u Zagrebu.

Sanader je naglasio da je to i dio njegove odgovornosti i da će se zbog toga od danas potpuno aktivirati, ističući da je HDZ pobjednička stranka, a ne stranka od 12 odsto glasova.

On je rekao da je odluka da se potpuno povuče iz aktivne politike bila pogrešna i dodao da njegov moratorijum na mogući povratak u Sabor ističe 15. januara nakon čega je, kako je rekao, sve moguće. 

Sanader je naveo da će od danas svoj položaj koristiti za dobrobit stranke, dodajući da je njegov povratak "jačanje HDZ-a"	

Ivo Sanader podnio je 1. jula prošle godine ostavku na sve partijske i državne funkcije, uključujući i funkciju predsjednika Vlade. 

On nije naveo razloge svoje ostavke, ali je istakao da odlazi iz politike zadovoljan, jer je država ostvarila svoje strateške ciljeve, članica je Savjeta bezbjednosti, NATO i na pragu je Evropske unije.
Sanadera je na funkciji premijera i predsjednika HDZ-a zamijenila Jadranka Kosor.