Prijavljen za let za London?
0

Ivo Sanader napustio Hrvatsku, odobren zahtjev za njegovim hapšenjem

FENA
Ivo Sanader
Ivo Sanader
Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader otputovao je prijepodne iz Hrvatske, nakon što je u Hrvatski sabor stigao zahtjev DORH-a za skidanjem njegovog zastupničkog imuniteta, doznaje se od izvora bliskog policiji. Slovenski radio je objavio, pozivajući se na neslužbene informacije, da je Sanader prijavljen za let u London s ljubljanskog aerodroma Brnik poslijepodne u 15.50 sati.

Podsjetimo, saborsko Mandatno imunitetno povjerenstvo (MIP) jednoglasno je odobrilo zahtjev Državnog odvjetništva Republike Hrvatske za Sanaderovim lišavanjem slobode, pritvorom i istražnim zatvorom, zbog kaznenih djela udruživanja radi počinjenja kaznenih djela te zloupotrebe položaja i ovlasti.

Oduzimanje imuniteta na plenarnoj sjednici Sabora

USKOK je jutros putem Državnog odvjetništva predsjedniku Hrvatskog sabora uputio zahtjev da se Sanaderu skine imunitet, odnosno odobri njegovo lišavanje slobode, pritvor i istražni zatvor, a taj je zahtjev potom proslijeđen MIP-u.

Iako su HDZ-ovi članovi MIP-a tražili da se odobri i zahtjev DORH-a za isključivanjem javnosti, odnosno novinara sa sjednice povjerenstva, taj prijedlog nije prošao.

Očekuje se da će odluka MIP-a uskoro biti potvrđena i na plenarnoj sjednici Sabora, te da će Sanaderu biti skinut imunitet.

Prešao granicu sa Slovenijom

Slovenski premijer Borut Pahor potvrdio je u četvrtak na konferenciji za novinare kako je obaviješten da je Sanader prešao jedan od slovenskih graničnih prijelaza, ali nije htio o tome pobliže govoriti.

"O tome me obavijestila ministrica unutrašnjih poslova i ovlastio sam ju da o tome izvijesti javnost ako za to bude interesa i ako ocijeni da je to potrebno", rekao je Pahor odgovarajući na novinarski upit je li istina da je bivši hrvatski premijer danas oko 11 sati prešao jedan od hrvatsko-slovenskih graničnih prijelaza. Pahor je rekao novinarima da ih o tome može izvijestiti ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal, a nije htio odgovoriti ni na pitanje je li po njegovim obavijestima Sanader u Sloveniji.

Otišao iz zemlje još dok policija nije imala nalog za hapšenje

Slovenska tiskovna agencija STA objavila je da je slovenska policija potvrdila da je Sanader ušao u Sloveniju, ali da nije mogla reći je li ju napustio ili se još uvijek nalazi u njoj.

Neslužbeno se doznaje da je Sanader iza 11 sati slobodno prešao granicu jer policija nije imala nikakav nalog za hapšenje ili njegovo zadržavanje.

Mediji su ranije objavili da je Sanader jutros oko 10.45 sati izašao iz svoje kuće u Kozarčevoj ulici i sjeo u crnu "opel vectru".