Regija
2

Ivo Sanader bi danas mogao izaći iz zatvora

FENA
Ivo Sanader (Foto: Arhiv)
Ivo Sanader (Foto: Arhiv)
Završeno je ročiste na kojem je Izvanraspravno vijeće (IRV) zagrebačkog Županijskog suda razmatralo prijedlog kaucije odbrane bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, a odluka će biti objavljena u 14 sati.

Ročište, zatvoreno za javnost, na kojem su bili i predstavnici USKOK-a, Sanader i njegovi branioci Jadranka Sloković i Goran Suić, trajalo je oko sat i 15 minuta.

Sudsko vijeće treba odlučiti hoće li priznati dvije nekretnine kao garanciju da Sanader neće bježati dok se bude branio sa slobode od optužbi za korupciju.

Sanaderu je Vrhovni sud Hrvatske u četvrtak ukinuo presudu te mu produžio istražni zatvor u slučaju Fimi media i zamijenio ga kaucijom od 1,6 miliona eura.

Na odluku IRV-a stranke imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu. Tek nakon pravomoćnog rješenja Sanader bi mogao izaći iz zatvora u Remetincu.

Prihvatili li sud garanciju, na zagrebačkom Općinskom sudu će se provesti uknjižba nekretnina, a Sanader mora obećati da neće bježati. Zbog opasnosti od bijega Sanader na slobodi neće smjeti napuštati svoje boravište, bit će mu oduzet pasoš i sudu će se morati javljati svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

Prema neslužbenom objašnjenju teoretski je moguće da Sanader još danas bude pušten iz zatvora, ako sud prihvati prijedlog garancije, USKOK se odrekne žalbe i provede uknjižbu nekretninina.

Ako se jedna od strana u postupku bude žalila na odluku Izvanraspravnog vijeća Vrhovnom sudu, za što imaju rok od tri dana, puštanje Sanadera iz zatvora moglo bi se razvući na još nekoliko dana.