Izbori u Hrvatskoj
0

Ivo Josipović novi predsjednik Hrvatske

Sarajevo-x.com
Foto: Cropix
Foto: Cropix
U ponoć su objavljeni prvi službeni rezultati drugog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj prema kojima je kandidat Ivo Josipović osvojio 60,29 posto glasova, a Milan Bandić 39,71 posto glasova.

U našoj zemlji glasalo je ukupno 97.735 birača, što je oko 36,65 posto. Milan Bandić osvojio je 91.841 glasova, odnosno 94,28 posto, a za Josipovića je glasalo 5.571 birača. odnosno 5,72 posto, čime je Bandić još jednom dokazao svoju dominaciju u BiH.

Atmosfera u izbornim stožerima bila je potpuno različita, od euforije u stožeru Ive Josipovića, do lošeg raspoloženja koje je vladalo u stožeru Milana Bandića. Novi predsjednik Josipović održao je govor koji je popraćen glasnim skandiranjem njegovih glasača i stranačkih kolega.

Bandić je Josipoviću čestitao na pobjedi, zahvalio se svojim glasačima i najavio povratak na svoje radno mjesto gradonačelnika Zagreba.

Podsjećamo na intervju koji je novi predsjednik susjedne Hrvatske dao za naš portal u kojem je istakao sljedeće:

"Hrvatskoj je u interesu stabilna i prosperitetna BiH, država koja će što prije ući u EU. U nacionalnom je interesu da Hrvati opstanu u BiH kao ravnopravan i konstitutivan narod. BiH nam je susjedna i prijateljska, suverena država, u čije se unutrašnje odnose ni jedna susjedna ili druga zemlja ne smije miješati na neprincipijelan način. Hrvatska ima interes utemeljen u svom Ustavu da pomogne Hrvatima da ostvare svoju konstitutivnost i ravnopravnost. Sva tri konstitutivna naroda i svaki pojedinac, moraju biti jednakopravni na cijelom području BiH. Koji je to model kojim će se takav položaj ostvariti, moraju odlučiti saglasno sva tri naroda. Na susjedima i prijateljima je da podrže i osnaže njihovu odluku. Ali moram napomenuti: Nema kvalitetnog rješenja državnopravnog uređenja ako ono nije nastalo “iznutra”, voljom naroda koji žive u državi. Iluzija je da se izvana mogu nametnuti rješenja, ma kako ona izgledala dobra ili privlačna. Nema alternative unutrašnjem dogovoru legalno i legitimno izabranih političkih predstavnika sva tri naroda. Ipak, mislim da dolazi vrijeme pluralizma i da ni jedna stranka neće moći tvrditi kako ima monopol na narodno predstavništvo. Mislim da, uz tradicionalne oblike pomoći hrvatskom narodu u BiH, Hrvatska treba raditi na ekonomskim projektima, zajedno s BiH, od kojih će i Hrvatska i BiH, a naravno, i Hrvati u BiH dobiti nova radna mjesta i novi ekonomski zamah".