Regija
0

Ivica Dačić: Zapad sugeriše Srbiji da spusti ton u Vijeću sigurnosti UN-a

SRNA
Ivica Dačić
Ivica Dačić
Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da predstavnici zapadnih zemalja sugerišu Srbiji da "spusti ton" na Vijeću sigurnosti UN-a i upitao da li se takvi savjeti daju samo Beogradu ili i Prištini.

"Pred svaku sjednicu Vijeća sigurnosti sa raznih strana, iz Velike Britanije i SAD dolaze određene sugestije da nastupamo s pomirenjem, da spustimo ton. Da li vi te savjete dajete samo nama ili i Prištini", rekao je Dačić sinoć poslije rasprave ambasadora nakon izvještaja generalnog sekretara UN-a o Kosovu.

Dačić je, povodom oštrog nastupa ambasadora Kosova u SAD Fljore Čitaku, rekao da "koliko god Srbija pokušava da pruži ruku, mi nemamo kome da je pružimo".

"Zamolio bih predstavnike Velike Britanije, SAD i EU da, kada govore s predstavnicima Srbije uoči ovakvih sjednica, imaju u vidu da Srbija ne može biti vreća za udaranje za predstavnike kosovskih institucija", naglasio je Dačić.

On je istakao da Čitaku dijeli lekcije Srbiji u vezi sa svjedocima na suđenjima, a zna "šta se desilo svjedocima u slučaju Haradinaj pred Haškim tribunalom".