Reakcija na izbore u Srbiji
15

Ivanić: Nikolićeva pobjeda je početak Dodikovog kraja

Klix.ba
Mladen Ivanić (Foto: Anadolija)
Mladen Ivanić (Foto: Anadolija)
Mladen Ivanić, predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) i bivši ministar spoljnih poslova BiH, u izjavi za agenciju Anadolija, kazao je kako je očito da je pobjeda Tomislava Nikolića na predsjedničkim izborima u Srbiji rezultat nezadovoljstva u toj zemlji i činjenice da je Boris Tadić bio dugo na vlasti te da je koncentrisao svu vlast.

"Očito je da Srbija nije željela jednom čovjeku dati toliku vlast i da je to ključni razlog zašto je Tadić izgubio ove izbore. Takođe, mislim da je gubitnik ovih izbora, pored Tadića, i lider SNSD-a Milorad Dodik, jer je koncept koncentracije vlasti u rukama jednog čovjeka doživio poraz u Srbiji. Uvjeren sam da će i u RS-u takva politika doživjeti poraz, da je ovo početak kraja i gospodina Dodika i tog koncepta vladavine", istakao je Ivanić.

Lider PDP-a je kazao da ne očekuje nikakve posebne i dramatične promjene u odnosima u regiji.

"Mislim da će daleko veće promjene biti unutar Srbije. Mislim da će se Nikolić truditi da bude dobar u regionalnoj saradnji, te da s njim problema neće imati ni Ivo Josipović ni Danilo Turk, ni Bakir Izetbegović ili Željko Komšić, ali da će najviše problema u saradnji vjerovatno imati Dodik zbog uloge koju je imao u kampanji protiv Nikolića. Ipak, nekakve krupne promjene ne očekujem", zaključio je Ivanić.