Beograd
0

Istražni sudac odredio pritvor vođi "Obraza"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Istražni sudac Višeg suda u Beogradu odredio je pritvor do mjesec dana vođi desničarskog pokreta "Obraz" Mladenu Obradoviću i pokrenuo istragu protiv njega zbog sumnje da je bio kolovođa nereda koji su u nedjelju izbili povodom održavanja "Parade ponosa" u Beogradu, saopćio je sud u srijedu.

Obradović se tereti da je kao kolovođa grupe izvršio krivično djelo nasilničkog ponašanja na javnom skupu, a pritvor mu je određen zbog opasnosti da će tokom istrage utjecati na svjedoke, kao i da bi mogao ponoviti kazneno djelo.

On je uhapšen u nedjelju ujutro na Zelenom vencu, prije početka nereda, a policija je kod njega pronašla popis osoba za koje se vjeruje da je trebalo da rukovode neredima u gradu.

Osim Obradovića, Viši sud je pokrenuo istragu protiv još 117 osumnjičenih punoljetnih osoba zbog sumnje da su izvršile krivično djelo nasilničkog ponašanja na javnom skupu, a 106 osumnjičenih je zadržano u pritvoru do mjesec dana, dok su ostali osumnjičeni pušteni da se brane sa slobode.

Maloljetnički odjel toga suda pokrenuo je postupke protiv 17 maloljetnika zbog krivičnog djela nasilničkog ponašanja na javnom skupu, od kojih je šest zadržano u pritvoru a ostali pušteni da se brane sa slobode.

Prvi općinski sud u Beogradu odredio je u utorak pritvor sedmorici osumnjičenih za sudjelovanje u neredima i pokrenuo istragu protiv njih.

Jedan osumnjičeni tereti se za kazneno djelo izazivanje rasne, vjerske i druge mržnje, dvojica za tešku krađu, dok se četvorici osumnjičenih na teret stavlja ometanje ovlaštene službene osobe u obavljanju poslova sigurnosti, izjavila je Tanjugu glasnogovornica suda Ivana Ramić.

Policija je povodom spomenutih nereda privela 249 izgrednika, među kojima su 54 maloljetnika. Od privedenih punoljetnih osoba zadržana je 131. Više od 60 posto privedenih nije iz Beograda, odnosno došli su u Beograd da bi sudjelovali u neredima.

Tokom nereda u glavnom gradu Srbije pričinjena je velika materijalna šteta a oko 160 ljudi je ozlijeđeno, mahom policajaca.