Regija
0

Istraga protiv Sanadera i zbog nelegalne prodaje struje

SRNA
Ivo Sanader
Ivo Sanader
Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader uskoro bi mogao biti optužen i za učešće u nelegalnoj prodaji struje šibeničkom kombinatu TLM i mostarskom Aluminiju, pri čemu je Hrvatska elektroprivreda, po sumnjama istražilaca, oštećena za 600 miliona kuna (79,7 miliona eura).

Sanaderu se već sudi za ratno profiterstvo, odnosno primanje provizije od Hypo banke, i uzimanje 10 miliona eura mita od mađarske kompanije MOL za preuzimanje Ine, a podignuta je i optužnica u slučaju Fimi medije preko koje su se punili crni fondovi HDZ-a.

Prema pisanju "Večernjeg lista", Sanader bi već narednog petka, zbog nelegalne prodaje struje, mogao da iznese svoju odbranu pred istražiocima Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala. Sanadera konkretno sumnjiče da je bivšeg vicepremijera Damira Polančeca, bivšeg šefa HEP-a Ivana Mravka i bivšeg šefa TLM-a Ivana Koštana podsticao na krivično djelo, odnosno sklapanje štetnog ugovora za HEP.

Kancelarija smatra spornim dva sastanka, održana 5. septembra i 18. decembra 2006. godine, koji su bili neformalni sastanci političara i preduzetnika, a na kojima je Sanader navodno, prema izjavama svjedoka, de fakto sam odlučio da se pri sklapanju ugovora TLM-HEP-Aluminij Mostar primijeni formula po kojoj će cijena struje za Mostar biti određena dijelom od 28 posto cijene proizvedenog aluminijuma.

Objedinjeno suđenje Sanaderu za proviziju od Hypo banke i mito od MOL-a, koje je počelo u novembru 2011. godine, nakon saslušavanja svjedoka prekinuto je do 23. februara, kada će biti saslušani preostali svjedoci.