Srbija
0

Istraga protiv Nenada Malića za ratni zločin u BiH

FENA
Tužilaštvo Srbije za ratne zločine zatražilo je od Vijeća Okružnog suda u Beogradu za ratne zločine da odredi pritvor Nenadu Maliću (47) za ratni zločin protiv tri bošnjačka civila u Starom Majdanu kod Sanskog Mosta u Bosni i Hercegovini 1992. godine, saopćeno je danas iz tužilaštva.

Tužilaštvo je podnijelo zahtjev za provođenje istrage protiv Malića 22. jula ove godine zbog osnovane sumnje da je kao pripadnik Šeste krajiške brigade Vojske Republike Srpske 21. decembra 1992. u ugostiteljskom objektu "Fontana" u Starom Majdanu ubio dva civila i ranio trećeg, koji je uspio da pobjegne.

Kako je u saopćenju navedeno, Malić, koji ima prebivalište u Bečeju u Srbiji, osumnjičen je da je iz lokala, uz prijetnju oružjem, izveo H.G i oduzeo mu život nožem ubodom u desnu stranu vrata i potom iz pištolja kalibra 7,62 milimetara ispalio hitac u grudni koš.

Iz tog pištolja, Malić je zatim R.V. ispalio metak u glavu, ranivši ga u desnu sljepoočnicu i mozak. Na isti način, udarcima po glavi i tijelu, pokušao je da liši života i DŽ. H, koji je uspio da pobjegne.

Malić je optužen u odsustvu pred Kantonalnim sudom u Bihaću 2002. godine za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.