Srbija
0

Istraga protiv 26 Srba zbog ratnih zločina na Kosovu

FENA
Zgrada Tužilaštva u Beogradu
Zgrada Tužilaštva u Beogradu
Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije je saopćilo da je podnijelo istražnom sudiji Vijeća za ratne zločine Višeg suda u Beogradu zahtjev za sprovođenje istrage protiv 26 osoba zbog osnovane sumnje da su 14. maja 1999. godine lišili života 41 osobu u selu Ćuška u općini Peć na Kosovu.

Radi se o pripadnicima paravojne formacije „Šakali" i TO i rezervnog sastava policije, istaknuto je u saopćenju.

MUP Srbije je, po nalogu Tužilaštva, priveo jučer devet osoba koje su izvedene pred istražnog sudiju, a Tužilaštvo za ratne zločine je predložilo da se svima koji su osumnjičeni odredi pritvor, navedeno je u saopćenju.

Privedene osobe se terete da su poduzimale oružane napade i pojedinačne akte nasilja, kao i prijetnje nasiljem, ubistva, uništavanje civilne imovine, pljačke, otimanje lične imovine, stoji u saopćenju Tužilaštva.

Njihova namjera je bila da steknu ličnu imovinsku dobit i šire strah među albanskim civilima, kako bi ih primorali da napuste mjesta prebivališta i presele se u Republiku Albaniju.

Ovaj predmet je dio opsežne akcije Tužilaštva, za događaje na Kosovu u kojima je ubijeno preko 200 civila, precizirano je u saopćenju, prenosi Tanjug.

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić potvrdio je danas hapšenje devet osoba i rekao su dvije osobe u bjekstvu, dok se ostali nalaze u inostranstvu - zemljama regije i u jednoj zapadnoj zemlji.

Komunikacija sa pravosudnim organima tih zemalja je u toku, dodao je on.

"Isključivi motiv ovih zločina bio je pljačka, a ukupno je ubijeno 200 osoba, isključivo civila koji nisu učestvovali u oružanim djejstvima", rekao je Vekarić.