Priština
0

ISG pozitivno o provedbi Athisaarijeva plana

FENA
Međunarodna upravljačka skupina za Kosovo (ISG), koja nadzire provedbu plana Marttija Ahtisaarija, ocijenila je u petak da je na Kosovu uvelike uznapredovala provedba paketa mjera međunarodnog posrednika Ahtisarija, na temelju kojega je Kosovo proglasilo neovisnost, priopćeno je nakon sjednice u Prištini.

"Međunarodna upravljačka skupina u cijelosti podupire napore (kosovske) Vlade za dobivanje širega međunarodnog priznavanja članstvom u međunarodnim novčarskim ustanovama. Kosovska je neovisnost nepovratna", navodi se u priopćenju ISG-a.

Ocjenjuje se također da su kosovske ustanove, na temelju Ustava i zakona u skladu s europskim standardima, tijekom proteklih sedam mjeseci provodile odluke vezane uz status Kosova.

"ISG zaključuje da je puno toga učinjeno, ali da ostaju veliki izazovi i za kosovske ustanove i za međunarodnu zajednicu", navodi se u priopćenju i upućuje na zadaće u upravljanju javnim poduzećima, u zaštiti kulturnog i vjerskog nasljeđa.

Kao prioriteti u daljnjem radu najavljuju se reforme na području vladavine prava, decentralizacije i sigurnosti.

Upravljačka skupina je pozdravila planove o raspoređivanju misije Europske unije EULEX-a i ocijenila da će to pomoći jačanju vladavine zakona na Kosovu. Podupire se i preoblikovanje UNMIK-a i dodaje da će misija UN-a i dalje pomagati kosovskoj Vladi u određenim područjima za koja je postignut dogovor.