Regija
2

Isa Mustafa novi premijer Kosova

Anadolija
Kosovo je danas dobilo novu Vladu na čelu sa premijerom Isom Mustafom, šest meseci nakon parlamentarnih izbora.  Za novi kabinet su glasala 73 poslanika, 38 je bilo protiv, dok su dva bila uzdržana. U sali je bilo prisutno 113 od ukupno 120 poslanika. 
Isa Mustafa (Foto: EPA)
Isa Mustafa (Foto: EPA)
Nakon izbora novi premijer i ministri su podneli zakletvu.

Inače, nastavak vanredne sednice Skupštine Kosova je kasnio zbog pregovaranja vladajuće koalicije sa "Srpskom listom". Pred sam početak sednice lideri Demokratske partije Kosova (PDK), Demokratskog saveza Kosova (LDK) i "Srpske liste" potpisali su sporazum o zajedničkoj vladavini. "Srpska" je dobila mesto zamenika premijera i dva ministarstva. Time je stvorena mogućnost da se nastavi izbor nove Vlade Kosova.

Novi premijer Kosova Isa Mustafa se nakon polaganja zakletve zahvalio na poverenju i naglasio da će Vlada posvećeno raditi u korist građana Kosova, demokratije, ekonomskog ravoja i u interesu naših porodica.

"Zahvaljujem se na poverenju svima vama koji ste glasali, zahvaljujem se i onima koji su glasali protiv i bili uzdržani, to je vaše pravo i sve to važi za sve vas, osim za poslanike LDK-a", kazao je Mustafa, aludirajući na poslanike LDK-a koji su glasali protiv nove vlade nezadovoljni koalicijom PDK-LDK. 

Isa Mustafa je rođen 15. maja 1951. u Prištini. Doktorirao je na Ekonomskom fakultetu u Prištini, gde je od 1974. radio kao profesor.Član je Akademije nauka i umetnosti Kosova.

Mustafa je političku karijeru počeo u Komunističkoj partiji, a 1980. godine je postao gradonačelnik Prištine. Bio je i ministar u pokrajinskoj Vladi od 1984. do 1988. godine. Mustafa 1990. godine postaje ministar u Vladi Kosova u egzilu. Na Kosovo se vratio nakon 1999. godine.

Od 2007. do 2013. je bio gradonačelnik Prištine. Mustafa je postao lider  Demokratskog saveza Kosova (LDK) 2010. godine kada je na unutarstranačkim izborima pobedio Fatmira Sejdiua.

Novu Vladu Kosova koju predvodi premijer Kosova Isa Mustafa (LDK) čine još i prvi zamenik i ministar inostranih poslova Hashim Thaçi (PDK), zamenik premijera i ministar kulture, omladine i sporta Kujtim Shala (LDK), zamenik premijera Branimir Stojanović (Srpska lista), ministar administracije i lokalne samouprave Ljubomir Marić (Srpska lista), ministar za zajednice i povratak Aleksandar Jablanović (Srpska lista), ministar javne administracije Mahir Yagcilar (KTDP), ministar obrazovanja, nauke i tehnologije Arsim Bajrami (PDK), ministar finansija Avdullah Hoti (LDK), ministarka dijaspore Valon Murati (koalicija sa PDK), ministar pravde Hajredin Kuçi (PDK), ministar poljoprivrede šumarstva i ruralnog razvoja Memli Krasniqi (PDK), ministar evropskih integracija Bekim Qollaku (PDK), ministar ekonomskog razvoja Blerand Stavileci (PDK), ministar životne sredine i prostornog planiranja Ferid Agani (koalicija PDK), ministar unutrašnjih poslova Skender Hyseni (LDK), ministar zdravlja Imet Rrahmani (LDK), ministar infrastrukture Lutfi Zharku (LDK), ministar trgovine i industrije Hikmete Bajrami (LDK), ministar bezbedonosnih snaga Haki Demolli (LDK), ministar rada i socijalnog staranja Arban Abrashi (LDK), ministri bez portfelja Edita Tahiri (koalicija PDK) i Rasim Demiri (bošnjačka koalicija Vakat).

Za predsednika Skupštine Kosova jučer je izabran Kadri Veseli, potpredsednik PDK-a, dok su za potpredsednike izabrani Xhavit Haliti iz PDK-a, Sabri Hamiti iz LDK-a i Glauf Konjufca iz Pokreta "Vetvendosje".

Iz redova manjina, kojima su zagarantovana mesta potpredsednika Skupštine, izabrani su Jasmina Živković iz "Srpske liste" i Duda Balje niz bošnjačke koalicije "Vakat".