Regija
1

Interpol raspisao potjernicu za četvero hakera iz BiH

SRNA
<div style="text-align: justify;"><span style="font-size: 18px; line-height: 24px;">Kancelarija Interpola u Zagrebu raspisala je potjernicu za četvero državljana BiH, optuženih za učešće u hakerskom napadu na hrvatsku zaštitarsku firmu AKD-Zaštita</span><font color="#222222" face="Arial Narrow, sans-serif"><span style="font-size: 12.727272033691406px; line-height: normal;">,</span></font><span style="font-size: 18px; line-height: 24px;">&nbsp;sa čijeg računa su uzeli oko 232.000 eura.</span></div>

Državljani BiH djelovali su sa područja Republike Srpske i, s obzirom na to da su nedostupni hrvatskom pravosuđu, za njima je raspisana Interpolova potjernica, prenose hrvatski mediji.

Za kompjutersku prevaru opštinsko tužilaštvo u Zagrebu optužilo je šest osoba, od kojih su Mateo Đ. (20) i Anita M. (31) državljani Hrvatske i oni se nalaze u pritvoru.

Zagrebačko tužilaštvo zatražilo je da državljanima Hrvatske bude produžen pritvor, a državljanima BiH određen pritvor zbog opasnosti od bijega i ponavljanja djela.

Optužnica ih tereti da su izvršili hakerski napad na AKD-Zaštitu i sa njenih računa prebacivali novac na tekuće račune koje su na svoje ime otvorili u više banaka.

U 19 navrata skinuli su oko 232.000 eura i taj novac su podijelili između sebe.

Cijela priča otkrivena je u septembru, kada firma nije mogla da uđe na stranice svog internet-bankarstva i tada im je javljeno da su im stranice nedostupne.

Detaljnijom provjerom ustanovili su da im nedostaje znatan iznos, nakon čega se uključila policija.

Banjalučke Nezavisne novine u septembru su objavile da je dvadesetdvogodišnjak iz Prijedora označen kao organizator ove međunarodne kriminalne grupe, koja je putem elektronskih transakcija novca izvršila pljačku.

Kao njegova desna ruka navodi se dvadesetčetvorogodišnjak iz Banje Luke.