Boris Tadić
0

"Integracija u EU - rješenje za zapadni Balkan"

SRNA
Boris Tadić (Foto: Reuters)
Boris Tadić (Foto: Reuters)
Predsjednik Srbije Boris Tadić smatra da su održivi mir, stabilnost i ekonomski razvoj zapadnog Balkana mogući jedino njegovom integracijom u EU.

Tadić je nakon susreta sa njemačkim kolegom Horstom Kelerom u Bohumu, naglasio da je EU jedan od najvećih projekata mira u međunarodnoj politici.

Tadić i Keler razgovarali su danas i o bilateralnoj saradnji Srbije i Njemačke, evropskim integracijama i viziji zapadnog Balkana integrisanog u Evropu.

Dvojica predsjednika razmijenila su mišljenja i o pitanjima svjetske ekonomske krize, kako sa gledišta njenog prevazilaženja, tako i mogućnostina uspostavljanja mehanizama kojima bi se međunarodna ekonomija ubuduće branila od udara i nestabilnosti.

Tadić je podsjetio da su svijet u proteklih 100 godina pogodile dvije velike ekonomske krize, a oscilacije u ekonomiji ne mogu se ni u budućnosti isključiti.

"Stoga današnje generacije političara imaju posebnu vrstu odgovornosti da osmisle međunarodne i multilateralne mehanizme kojima bi se izbegavale ovakve krize i udari koji urušavaju ceo svet i dovode u pitanje mir i stabilnost", ocijenio je Tadić.

Tadiću ću večeras u Bohumu biti uručena nagrada "Štajger" u kategoriji Evropa za doprinos evropskom zajedništvu, a simbolizuje pouzdanost, dosljednost, toleranciju, ljudskost i zajedništvo.
Nagrada "Štajger" ove godine se dodeljuje po šesti put, a među dosadašnjim dobitnicima su izraleski predsjednik Šimon Peres, bivši šef Agencije za atomsku energiju Mohamed el-Baradej, avganistanski predsjednik Hamid Karzai, bivši šef njemačke diplomatije Hans-Ditrih Genšer i drugi.

Nagradu će Tadiću uručiti bivši šef njemačke diplomatije, socijaldemokrata Frank Valter Štajnmajer.

Osim predsjednika Srbije, nagradu će primiti i američki pozorišni reditelj Bob Vilson, supruga predsjednika Njemačke angažovana u više humanitarnih organizacija Eva-Luize Keler i njemački glumac Armin Miler-Štal.

Dobitnici su i britanski glumac Kristofer Li, proizvođač zdrave hrane za bebe Klaus Hip, njemački kompozitor i pjevač Marijus Miler-Vesternhagen i jordanska princeza Haja.