Regija
0

Integracija u EU osigurava aktuelno rješenje

FENA
Odlazeći specijalni koordinator Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu, bivšu austrijski vicekancelar Erhard Busek smatra da integracija u EU može osigurati da sadašnje stanje na prostoru bivše Jugoslavije postane trajno rješenje.

"Ukoliko se uspije s integracijom tih država u mirovni proces EU, moglo bi sadašnje stanje postati trajno rješenje“, kazao je on u razgovoru za austrijsku novinsku agenciju APA.

Po pitanju Kosova Busek je zatražio od Srbije da promijeni stav. Sve dok Srbija bude ostala pri svom principijelnom stavu da je Kosovo srpsko nemogući su pregovori, smatra on.

Austrijski političar ne vjeruje da će Beograd zatvoriti granice prema Kosovu, jer jedna petina srpskog izvoza ide u tu pokrajine.

To što je do sada tek 41 država svijeta priznala Kosovo Busek je okarakterizirao samo formalnom stvari.

Kada je riječ o Srbiji, Busek se nada da će proevropske snage uspjeti da se nametnu. Predsjednik Srbije Boris Tadić trebalo bi, kako je dodao, da pronađe put ka koaliciji sa socijalistima, vladu u kojoj bi Demokratska stranka (DS) imala premijera i ministra unutrašnjih poslova. Sve druge varijante, naglasio je Busek, pogodovale bi samo nacional-konzervativnoj Demokratskoj stranci Srbije (DSS) aktuelnog premijera Vojislava Koštunice.

Što se sigurnosnog i ekonomskog stanja na Balkanu tiče, on ocjenjuje da se regija u međuvremenu stabilizirala, te da se unutrašnjopolitički nalazi još u procesu sazrijevanja.

Založivši se za prijem svih zemalja zapadnog Balkana u EU, on je ocijenio da bi to proširenje Unija lako podnijela, jer su sve države zajedno manje od Rumunije. Jedini problem Busek vidi u EU, jer aktuelni mehanizmi donošenja odluke ne bi uspjeli da savladaju veliki broj malih država.

Posebno je važno, naglasio je on, da se održi evropska perspektiva za Makedoniju. Prema njegovom mišljenju svađa oko imena s Grčkom, oko jezika s Bugarskom i granicama s Kosovom predstavlja ogroman teret za ovu zemlju, i ako Skoplje izgubi perspektivu za prijem u Uniju postoji velika opasnost da se albanski dio okrene prema Kosovu u nadi da će tako brže dospjeti u EU. "O tome bi trebalo da razmisle i Grci", poručio je Busek.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini (BiH), on ne očekuje otcjepljenje RS. "Ukoliko bi se RS pripojila Srbiji, uloga premijera Milorada Dodika bi mnogo izgubila na značaju. Zbog toga ne vjerujem u otcjepljenje", kazao je Busek, prenio je Tanjug.