Konferencija u Hamburgu
0

"Institucije i regije u upravljanju morima"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu zatvorena je u srijedu uvečer godišnja konferencija Instituta za pravo mora na kojoj je, uz sudjelovanje brojnih svjetskih stručnjaka za pravo mora, hrvatski stručnjak dr. Davor Vidas govorio o otvorenim pitanjima međunarodnog prava u Jadranskom moru.

U izlaganju održanom u sklopu sjednice "Evropa i Sredozemlje", pod predsjedanjem talijanskog sudije u Međunarodnom sudu za pravo mora Tullija Trevesa, dr. Vidas je, među ostalim, naglasio veliku potrebu zaštite jadranskog okoliša i ribljih resursa.

Podsjetio je na razvoj pitanja hrvatskog "zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa", ZERP-a, od 2003. do 2008. te upozorio na odgovornost Evropske unije u poštivanju i primjeni globalno prihvaćenih pravila međunarodnog prava mora.

Također je naglasio da je nužno odijeliti pravna pitanja regulacije upotrebe i zaštite Jadrana od političkih pitanja tzv. zapadnog Balkana.

Na konferenciji, koja se pod naslovom "Institucije i regije u upravljanju morima" održala u Hamburgu, u Međunarodnom sudu za pravo mora, izlagali su vodeći stručnjaci za međunarodno pravo mora iz SAD-a, Evrope, Azije, Južne Amerike i Australije, uz sudjelovanje sudija Međunarodnoga suda za pravo mora.

Dr. Davor Vidas direktor je Odjela za pomorstvo i pravo mora na Institutu Fridtjof Nansen u Oslu i jedini je hrvatski stručnjak pozvan da održi izlaganje na toj konferenciji.

Dvodnevna konferencija je obuhvatila više tema o aktuelnim pitanjima Međunarodnog suda za pravo mora, kao i regionalnim pitanjima primjene međunarodnog prava u raznim svjetskim morima.

Institut za pravo mora je međunarodna strukovna udruga koja okuplja vodeće svjetske stručnjake za pravo mora, a sjedište mu je pri uglednom američkom Sveučilištu Berkeleyju.