U požaru poginulo šest osoba
0

Inspektori uočili protivpožarne nedostatke u diskoteci "Kontrast"

SRNA
Inspektori protivpožarne zaštite izjavili su danas na suđenju odgovornim za izazivanje požara u novosadskoj diskoteci "Kontrast", u kojem je poginulo šestoro mladih, da su prilikom kontrole uočili niz protivpožarnih nedostataka.

Inspektori Slavko Hajrović, Tihomir Vulević i Maja Golubović rekli su pred novosadskim Višim sudom da su prethodnih godina kontrolisali distoteku "Kontrast" i utvrdili da ima nedostataka kada je riječ o protivpožarnoj zaštiti.

Oni su istakli da je nedostajala i projektno-tehnička dokumentacija, zbog čega su podnošene krivične prijave protiv vlasnika objekta Alojza Ganića /68/, prvooptuženog u procesu.

Hajrović je rekao da je tokom vanredne kontrole u "Kontrastu" u martu 2008. godine naložio zakupcu Slaviši Stanišiću (46), drugooptuženom u procesu, da se uradi izlaz za evakuaciju, koji do tada nije postojao, a vlasniku objekta Ganiću da uradi projektno-tehničku dokumentaciju.

"Prilikom vanredne kontrole utvrđeno je da nije obavljena obuka zaposlenih o pritivpožarnoj zaštiti, da nedostaju još dva protivpožarna aparata i da je evakuacioni put neadekvatno obeležen. Stanišić je svoju obavezu ispoštovao, dok Ganić ni posle produžetka roka nije pribavio projektno-tehničku dokumentaciju", rekao je Hajrović.

Golubovićeva je rekla da je tokom vanredne kontrole 7. aprila 2010. godine utvrdila da nije urađena obuka zaposlenih o protivpožarnoj zaštiti, niti je postojao plan obuke, a gasna instalacija nije bila vidno obilježena.

"Rekonstrukcija krova, odnosno postavljanje pokretnog krova je urađeno bez saglasnosti. Zbog činjenice da u ugovoru o zakupu nisu bile razgraničene obaveze o zaštiti od požara, Ganiću je naloženo da predoči dokumentaciju", rekla je Golubovićeva.

Ona je navela da je zbog uočenih nepravilnosti podnijela prekršajnu prijavu, ali da je kasnije saznala da je ona odbačena, jer, po novom zakonu, prilikom kontrolnog pregleda ona ne može da se podnosi.

Protiv troje inspektora Uprave za vanredne situacije koji su danas svjedočili, u novosadskom Osnovnom sudu vodi se inače istraga zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj.

Ti inspektori protivpožarne zaštite biće saslušani pred sudom 13. marta.

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu podiglo je optužnicu protiv vlasnika lokala Alojza Ganića, dvojice zakupaca Slaviše Stanišića i Dejana Ratkovića, te protiv električara Miroslava Papuge, koji je obavljao popravke u "Kontrastu".

Optužnica ih tereti da su odgovorni za izazivanje požara 1. aprila 2011. godine, odnosno za teško djelo protiv opšte sigurnosti i izazivanje opšte opasnosti, jer nisu održavali električne instalacije na odgovarajući način, niti su poštovali protivpožarne propise.

Suđenje se nastavlja sutra saslušanjem inspektora građevinske struke, kao i drugih svjedoka.

U požaru u "Kontrastu" poginuli su Marina Aničić (25) iz Čuruga, Tamara Miladinović (25) iz Novog Sada, Milena Dalmacija (26) iz Futoga, Zoran Ignjatović (28) državljanin BiH sa boravištem u Novom Sadu, Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (21) iz Kikinde.