Kosovo
50

Incident u Đakovici: Uz pomoć policije unijeli badnjak u crkvu

Anadolija
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Pripadnici opozicionog pokreta Vetevendosja (Samoopredjeljenje) pokušali su jutros da blokiraju ulazak pravoslavnih vjernika iz Srbijeu Crkvu Uspenja presvete Bogorodice u Đakovici, negodujući zbog dolaska raseljenih Srba iz tog grada.

Skup su organizirali Pokret "Samoopredeljenje" i organizacija "Glas majki", u znak protesta zbog nerasvijetljene sudbine članova njihovih porodica, nestalih u Đakovici i okolnim mjestima tokom rata na Kosovu 1999. godine

Kako javlja dopisnik agencije Anadolija (AA), albanski demonstranti su potom sukobili sa policijskim snagama. Vjernicima je omogućeno da uđu u crkvu pošto je kosovska policija okupljene udaljila od ulaza.

Pripadnici pokreta Samoopredjeljenje su tražili da se "zabrani ulazak srpskim radikalima u Đakovicu". Tražili su, također, da se "otkrije gdje su Albanci koji su nestali tokom rata na Kosovu".

Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslovaizdalo je saopćenje u kojem se navodi da su specijalne policijske jedinice štitile vjernike u manastiru, te ih bez problema otpratili nazad do srbijanske granice.

U saopćenju se, također, navodi da su dva demonstranta privedena, a da u incidentu nije bilo povrijeđenih osoba.

Lider Vetevendosje Albin Kurti je najavio da će demonstracije biti nastavljene i sutra u gradu Dečani.