Regija
1

Ilegalna migracija građana Kosova: Iz Prištine prema zemljama EU dnevno ode deset autobusa

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Sve više građana Kosova posljednjih sedmica preko Srbije ilegalno odlazi u zemlje Evropske unije. Oni, najčešće, redovnim autobuskim linijama putuju do Beograda, odakle preko Subotice ilegalno prelaze mađarsku granicu. Dio njih se već tu prijavljuje za azil, dok drugi nastavljaju svoj neizvjestan put prema Austriji i Njemačkoj.

Autobuska stanica u Prištini izgleda poput košnice. Stotine građana Kosova došlo je tu kako bi počeli svoj put ka boljem sutra. Sa stanice prema Beogradu svaku noć krene i po 10 autobusa. Karte su rasprodane danima unaprijed, a često izbijaju svađe zbog rezervisanih sjedišta. 

Svoju sreću u "obećanim zemljama" Zapadne Evrope uglavnom traže mlade osobe, ali ima i starijih koji se odlučuju na avanturu s neizvjesnim krajem. 

Ponekad se za odlazak odlučuju i čitave porodice. Milaim Halili iz Ajvalije, kod Prištine, došao je na autobusku stanicu kako bi ispratio brata koji napušta Kosovo s porodicom. 

"Idu zato što primaju platu od 130 eura, a dolazi im račun za struju od 160 eura. Moraju da idu, a nikada više se neće vratiti na Kosovo. Željet će da se vrate, ali neće moći. Žao mi ih je. Strašno. Vidi kako djecu guraju u autobusu, strašno", kaže Halili za AA.

"Kćerku sam ispratila sa dvoje djece i zetom. Cijela porodica. Pošli su u Njemačku, neka im Bog pomogne... Nisu imali posao. Teški uslovi. Sa 170 eura ovdje nema ništa", kaže žena iz Vučitrna, koja nije htjela da se predstavi.

Drita Gashi iz Prištine nije željela stati pred kameru, ali je rekla da prati brata, koji je zbog loših ekonomskih uslova krenuo u Evropu. Brat joj ima 22 godine i završava studije. Krenuo je, kaže ona, uzimajući u obzir sav rizik ovog putovanja.

"Nema perspektive, nema mogućnosti za zaposlenje. Onaj ko nema vezu sa vlašću, posebno sa vladinim rukovodiocima, ne može da se zaposli, ne može da prosperira, to je razlog što odlaze na ovaj put", kaže Drita Gashi.  

Tahir Shabani je ispratio prijatelje, koji su krenuli ilegalno u Mađarsku.

"Nema zaposlenja, posebno u regionu Mitrovice nikakvog zaposlenja nema. Iz tog razloga odlaze", priča Shabani.

Zvaničnih podataka o tome koliko je ljudi do sada otišlo s Kosova nema. Prema nekim izvorima, u posljednja tri mjeseca, od kada građani Kosova mogu s ličnom kartom ući u Srbiju, za Zapadnu Evropu je otišlo 50 hiljada građana. 

Kosovski zvaničnici svakodnevno upućuju apele građanima da ne odlaze sa Kosova ilegalno, jer će se vratiti još siromašniji. Skupština Kosova je prošle nedjelje diskutovala o problemu ilegalne migracije, ali zbog nedostaka kvoruma poslanici nisu mogli da izglasaju prijedlog rezolucije. Očekuje se da će ovog četvrtka Skupština usvojiti predloženu rezoluciju sa preporukama kako zaustaviti ovaj trend ilegalne migracije.

Nijedna zemlja EU ne daje azil Kosovarima, a oni koji budu uhvaćeni tokom ilegalnog boravka biće vraćeni na Kosovu i neće moći narednih nekoliko godina da apliciraju za vize.

Inače, građani Kosova su jedini u regionu kojima je za boravak u zemljama EU potrebna viza.