Regija
0

ICTY: Svjedok rekao kako su mu hrvatski vojnici zapalili oca

FENA
Svjedok haškog tužiteljstva opisao je u četvrtak na suđenju hrvatskim generalima u Den Haagu kako su mu pripadnici Hrvatske vojske u kolovozu 1995. zapalili oca, za što se među ostalim terete generali Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markač.

Svjedok Mile Đurić, koji je do Oluje živio u selu Plavno, zaseok Đurići, a trenutno je nastanjen u Beogradu, govorio je o događaju od 6. kolovoza 1995., drugoga dana vojno-redarstvene akcije Oluja.

Po njegovim riječima, spustivši se u selo iz vikendice na obližnjem brdu vidio je trojicu vojnika u maskirnim uniformama i s maskama na glavi kako u dvorištu obiteljske kuće stoje uz njegovu baku i oca.

"Jedan od njih rekao je da oca bace vatru", izjavio je Đurić dodavši da su ga druga dvojica poslušala i bacila njegova invalidnog oca u zapaljenu radionicu u dvorištu i zaključali vrata.

U pokušaju bijega iz sela uočila ga je druga skupina hrvatskih vojnika koji su prema njemu zapucali, ali se uspio domoći vikendice i idućega jutra s dvojicom poznanika otišao u Beograd.

Svjedok je rekao da o tome događaju, do izjave haškim istražiteljima, nikada s nikim nije razgovarao, pa čak niti s majkom jer bi "razgovor o tome bio pretežak".

Đurić, koji je u vrijeme ubojstva oca imao 29 godina, ustvrdio je da nije bio pripadnik vojske tzv. krajine, jer je zbog problema s vidom proglašen nesposobnim još prilikom regrutacije u bivšu JNA.