Regija
0

ICTY: Dragoljub Ojdanić prihvatio 15 godina zatvora

FENA
Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Dragoljub Ojdanić povukao je žalbu na nepravomoćnu presudu kojom je prije četiri godine proglašen krivim za zločine nad kosovskim Albancima 1999. i osuđen na 15 godina zatvora, objavio je u ponedjeljak Haški sud.

Ojdanić je do sada u haškom pritvoru 'prikupio' gotovo 11 godina odnosno više od dvije trećine kazne što znači da može odmah podnijeti zahtjev za prijevremenim puštanjem na slobodu.

U obavijesti o povlačenju žalbe navodi se da Ojdanić to čini zbog visoke životne dobi (71 godina) i teškog zdravstvenog stanja.Nakon što je Ojdanićeva obrana povukla žalbu to je učinilo i haško tužiteljstvo te je presuda postala pravomoćna.

Presudom izrečenom 26. februara 2009. Ojdanić je proglašen krivim za zločin protiv čovječnosti počinjen deportacijom i prisilnim premještanjem albanskog stanovništva s Kosova.

Ojdanić je u odluci o povlačenju žalbe napisao kako izražava "iskreno žaljenje svima koji su patili zbog ishoda ponašanja za koje je osuđen".

Zajedno s Ojdanićem, zbog zločina na Kosovu 1999. ICTY je osudio tadašnjeg potpredsjednika vlade SRJ Nikolu Šainovića i generale Nebojšu Pavkovića i Sretena Lukića na po 22 godine zatvora, generala Vladimira Lazarevića na 15 godina zatvora, a tadašnji predsjednik Srbije Milan Milutinović oslobođen je krivnje.