Danas u Hagu
0

ICJ iznosi mišljenje o proglašenju nezavisnosti Kosova

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Međunarodni sud pravde u Hagu danas će saopštiti mišljenje o tome da li je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova u skladu sa međunarodnim pravom.

Na odluku suda čeka se duže od sedam mjeseci - od decembra, kada je u Međunarodnom sudu pravde održana višednevna rasprava u kojoj je tokom devet dana mišljenje o proglašenju nezavisnosti Kosova iznijelo 29 delegacija.

Ocjenu da je proglašenje nezavisnosti Kosova u suprotnosti sa međunarodnim pravom iznijele su Srbija, Kina, Rusija, Španija, Rumunija, Kipar, Argentina, Brazil, Vijetnam, Bolivija, Venecuela, Azerbejdžan i Belorusija.

Suprotan stav su, uz kosovske predstavnike, imale SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Holandija, Austrija, Norveška, Danska, Finska, Bugarska, Hrvatska, Albanija, Jordan i Saudijska Arabija. Predstavnik Burundija je ocijenio da će Kosovo nastaviti da postoji kao entitet, bez obzira na odluku Međunarodnog suda pravde.

Sjednica na kojoj će Međunarodni sud iznijeti mišljenje zakazana je za 15.00 sati.

Najavljeno je da će sjednici prisustvovati ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, kao i ministar inostranih poslova Kosova Skender Hiseni.

Kosovo je 17. februara 2008. godine proglasilo nezavisnost, koju je od tada priznalo 69 država.