Srbija
0

I Vuka Jeremića čuva državno obezbjeđenje

SRNA
Vuk Jeremić
Vuk Jeremić
Na listu državnih funkcionera Srbije koje obavezno čuvaju Vojska, policija i bezbjednosne agencije, uredbom Vlade Srbije "dopisan" je i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Beogradske "Večernje novosti" saznaju da je srpski šef diplomatije i do sada imao državno obezbjeđenje, ali mu je ono bilo dodijeljeno na osnovu procjene bezbjednosnih službi. Ubuduće će Jeremić, ali i svaki funkcioner koji ga naslijedi u Ministarstvu spoljnih poslova, imati posebnu pratnju, nezavisno od stepena ugroženosti.

U staroj uredbi, koju je Vlada usvojila lani, ministar spoljnih poslova nije se posebno pominjao, što je ispravljeno dokumentom donesenim prošle sedmice. 

Bezbjednosnu zaštitu dok su na položaju, ali i šest mjeseci nakon napuštanja funkcije, imaju i predsjednik Republike, predsjednik Skupštine, premijer, ministri odbrane i unutrašnjih poslova, direktori policije, BIA, VBA i VOA i načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

Prvi na listi čuvanih je šef države, kome je starom uredbom bilo namijenjeno doživotno obezbjeđenje, što je zakonski promijenjeno. 

Po novom, predviđa se da on ima pravo na zaštitu samo godinu dana po odlasku s funkcije ili duže ako za to postoje opravdani razlozi i ako je on s tim saglasan.