Zločinačko udruživanje
0

I u Beogradu optužnica za Pukanićevo ubistvo

FENA
Nakon što je hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) u ponedjeljak pred zagrebačkim županijskim sudom podigao optužnicu protiv nekolicine osoba zbog ubistva suvlasnika i novinara sedmičnjaka Nacional Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića, zbog istog toga djela posebno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Sretena Jocića, Željka Milovanovića i Milenka Kuzmanovića.

Kako je navedeno u saopćenju beogradskog posebnog tužilaštva, nakon šestomjesečne istrage optužnica je podignuta protiv Jocića, Milovanovića i Kuzmanovića zbog kaznenih djela zločinačkog udruživanja i teškog ubojstva.

"Tužilaštvo smatra da su dokazi prikupljeni tokom istrage potvrdili temeljnu sumnju da su Jocić, Milovanović i Kuzmanović, djelujući u sklopu organizirane zločinačke skupine čiji su pripadnici bili državljani Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, organizirali i izvršili spomenuta kaznena djela", navodi se u saopćenju.

Prema optužnici, njih trojica se terete da su za novčanu nagradu ne manju od 1,5 miliona eura, nakon dužeg praćenja Pukanića, u oktobru 2008. pripremili eksplozivnu napravu koju su postavili na kupljeni skuter, koji je dovezen i parkiran uz Pukanićev auto u dvorištu njegove medijske kuće u Zagrebu.

Oni su potom, kada je Pukanić skupa s Franjićem prišao vozilu, aktivirali eksploziv uslijed čega su Pukanić i Franjić smrtno stradali, više osoba je ozlijeđeno a na vozilima i okolnim objektima počinjena materijalna šteta.

U saopćenju beogradskog posebnog tužilaštva navodi se da je za okrivljene Jocića, Milovanovića i Kuzmanovića predloženo produljenje pritvora zbog opasnosti od bijega i posebno teških okolnosti izvršenja kaznenog djela.

Sreten Jocić, poznat kao Joca Amsterdam, uhapšen je potkraj aprila u vili u elitnom beogradskom naselju Dedinju, koju je iznajmio od porodice bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića.

Zbog težine kaznenog djela i visine zakonom predviđene kazne od 30 do 40 godina zatvora, Jociću je odlukama posebnog suda i vrhovnog suda Srbije više puta produljivan pritvor, a u njemu se i sada nalazi.

Jedan od dvojice osumnjičenih za neposredno izvršenje ubojstva Pukanića, Željko Milovanović, 31. maja uhapšen je u Beogradu, a drugi osumnjičeni za neposredno izvršenje ubojstva, Bojan Gudurić, nalazi se u bijegu i za njime se traga.

Milenko Kuzmanović, također osumnjičen za umiješanost u ubojstvo Pukanića i Franjića, uhapšen je u Beogradu 30. maja, dan prije Milovanovića i također se nalazi u pritvoru.

Zločinačka skupina kojoj su pripadali Jocić, Milovanović i Kuzmanović sastojala se od ukupno osam članova od kojih su optužnicom srbijanskog posebnog tužiteljstva obuhvaćena njih trojica.

Protiv ostalih članova - Roberta Matanića, Luke Matanića, Amira Mafalanija, Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića, kao i protiv Željka Milovanovića u ponedjeljak je USKOK podigao optužnicu pred zagrebačkim Županijskim sudom.