Hashim Thaci
0

"I Rusija će priznati Kosovo"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Premijer Kosova Hashim Thaci izjavio je u intervjuu današnjoj "Politici" da za Kosovo ne postoji plan od šest tačaka jer su jedini važeći dokumenti plan Marttija Ahtisaarija i ustav Kosova i da i Rusija ima razumijevanja za Ahtisaarijev plan i da će priznati Kosovo kao nezavisnu državu.

Na opasku novinara da Ahtisaarijev plan nije međunarodno priznat ni u jednoj instituciji, Thaci je odgovorio da je to jedan međunarodni dokument.

"Taj plan priznaju sve zemlje koje su nas priznale kao državu, ali i one koje to još nisu učinile. Čak je i Rusija počela da ima razumijevanja za Ahtisaarijev plan", tvrdi Thaci.

On je rekao da je rusko diplomatsko predstavništvo u Prištini aktivno u procesima koji se odvijaju na Kosovu.

"Rusija je pozitivno iznenađena onim što se dešava u Prištini. I zvanična Moskva će priznati Kosovo kao nezavisnu državu", smatra Thaci.

"Ne kažem da će se to desiti u nekoj bliskoj budućnosti. Odluka Beograda da prizna Kosovo ubrzala bi priznanje Moskve. Ne isključujem mogućnost da nas Rusija prizna kao nezavisnu državu prije Srbije", rekao je Thaci.

Upitan kakav će biti njihov odgovor ako Međunarodni sud u Haagu proglasi odluku o samoproglašenju nezavisnosti Kosova ništavnom, Thaci je odgovorio da neće da prejudiciraju odluku te institucije, ali insistiranje Beograda da se o tome raspravlja pred Međunarodnim sudom "predstavlja nastavak tendencije obmanjivanja javnog mnijenja u Beogradu".

"Proces nezavisnosti je počeo i ništa ga više ne može zaustaviti", rekao je Thaci i ponovio da je spreman da dođe u Beograd, a tim razgovorima bi svi dobili.