Regija
0

I policija učestvovala u slučaju otmice Bošnjaka iz voza Beograd - Bar

FENA
Broj osumnjičenih za ratni zločin nad 20 Bošnjaka otetih u Štrpcima iz voza Beograd- Bar, porastao je sa sedam na deset, a u njemu su, pored pripadnika paravojne formacije "Osvetnici", učestvovali i pripadnici MUP-a Srbije, piše današnja "Politika".

"Nakon razgovora s više svjedoka, otkrili smo da su policajci iz Srbije, pratitelji voza Beograd - Bar , iz kojeg je 27. februara 1993. godine oteto 20 putnika , zajedno s otmičarima učestvovalo u ovom zločinu", navodi izvor " Politike " iz Tužiteljstva za ratne zločine.

Isti izvor dodaje da su neki od njih, prije nego što su putnici oteti, obavili trijažu, legitimirali putnike i popisali one koji su imali muslimanska imena i prezimena, a potom skrenuli pozornost otmičarima na njih .

Istraga je pokazala i da policajci poslije otmice nisu zaustavili voz na sljedećoj stanici niti su omogućili da se uradi uviđaj, iako je iz njega izvedeno 20 putnika, saznaje list.

Policajci, također, nisu zapisali nijedno ime putnika , koji su bili svjedoci otmice, niti su od njih uzeli izjave, dodaje " Politika ", prenosi Tanjug.

Za list su u Tužilaštvu rekli i da je do sada tužiteljsko-policijski tim koji postupa u ovom predmetu saslušao više od 30 svjedoka od kojih su trojica imala neposredna saznanja o likvidaciji, kao i da jedan od njih živi u Skandinaviji, a drugi na teritoriju bivše SFRJ.

Zamjenici tužitelja za ratne zločine Miroljub Vitirivić i Bruno Vekarić, zajedno s pripadnicima Službe za otkrivanje ratnih zločina MUP-a Srbije , saslušali su prošle sedmice, po drugi put, Milana Lukića, nekadašnjeg vođu "Osvetnika", osuđenog na doživotni zatvor pred Haškim tribunalom. Pribavljena je sudska dokumentacija iz postupka protiv Nebojše Ranisavljevića, koji je jedini osuđen na 15 godina za slučaj "Štrpci", dodaje "Politika".

"Postoji i sumnja da su neke osobe koje su obuhvaćene predistražnim postupkom u ovom predmetu , učestvovali u otmici i ubistvu sjeverinskih Bošnjaka, 22. oktobra 1992. godine, a nisu bile dostupne 2006. godine", navode izvori iz Tužiteljstva.