Srbijanski mediji
0

I Mladić je mogao sklopiti tajni dogovor sa SAD-om

FENA
Bivši komandant vojske bosanskih Srba general Ratko Mladić mogao je sklopiti tajni dogovor sa specijalnim predstavnikom američkog predsjednika za Balkan Richardom Holbrookeom slično bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, kome je SAD, prema Karadžićevim tvrdnjama, predložio „nagodbu“ – javila je RIA, pozivajući se na pisanje srbijanskog lista "Glas javnosti“ od ponedjeljka.

Karadžić je prethodno izjavio da je imao tajni dogovor s Holbrookeom, koji mu je sredinom 90-ih godina navodno predložio, dok je Karadžić bio predsjednik RS-a u BiH, da napusti politiku u zamjenu da mu ne sudi Međunarodni tribunal za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Bivši lider bosanskih Srba, prema zvaničnoj verziji, uhapšen je uvečer 21. jula ove godine u specijalnoj operaciji i nakon nekoliko dana dopremljen u zatvor u Haagu.

Holbrooke naziva „dezinformacijom“ Karadžićevu izjavu o tome da je američki predstavnik sklopio dogovor s njim.

List „Glas javnosti“ je nakon Karadžićevog hapšenja objavio puni tekst spomenutog tajnog dogovora između njega i Richarda Holbrookea.

ICTY insistira na neophodnosti hapšenja generala Mladića i bivšeg lidera hrvatskih Srba Gorana Hadžića, posljednjih koje je Tribunal optužio za ratne zločine u periodu od 1992. do 1995. godine i koji se od njega još kriju.

Što se tiče navodnog tajnog dogovora Mladić - Holbrooke, "Glas javnosti“ u ponedjeljak navodi podatke hrvatskog novinara Domagoja Margetića, osnivača i predsjednika Saveza novinara Hrvatske. Margetić se, sa svoje strane, poziva na informaciju koju je dobio u toku tromjesečnog boravka u zatvoru UN-a u Scheveningenu 2007. godine.

ICTY je u februaru prošle godine osudio Margetića na tri mjeseca zatvora i novčanu kaznu od deset hiljada eura, kako je naglašeno u presudi, zbog nepoštivanja suda.

Novinar je objavio na svojoj web stranici na internetu imena zaštićenih svjedoka Suda iz jednog slučaja iako je bio upozoren da je ta informacija povjerljiva.

Prema Margetićevim riječima, dogovor Holbrooke - Mladić, analogno dogovoru Holbrooke - Karadžić, može postojati.

O postojanju dogovora između Holbrookea i Mladića novinaru je saopćio „bivši visokorangirani suradnik glavne tužiteljice Haškog tribunala Carle del Ponte“, koji se bojao navesti bilo kakve detalje tog sporazuma.

Margetić je naglasio da je njegov informator „pouzdan izvor“ jer se bavio istraživanjem značajnih kaznenih predmeta ICTY-a, uključujući istraživanje mogućnosti i okolnosti zaključenja sporazuma „Karadžić - Holbrooke“.