Regija
0

I Hrvatska bez isporuke ruskog plina

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Isporuka prirodnog plina iz Rusije u transportni sustav Republike Hrvatske od ponoći je potpuno prekinuta, no plinski sustav u Hrvatskoj je stabilan, a kućanstva i drugi zaštićeni potrošači trebali bi imati dovoljne količine plina, doznaje se iz Plinacro-a.

Plinacro je priopćio da je prema obavijestima dispečerskih centara austrijskog OMV-a i slovenskog Geoplin Plinovoda, ulaz prirodnog plina iz Rusije u transportni sustav Republike Hrvatske od ponoći potpuno obustavljen.

Dodaje se da Plinacro u koordinaciji s Upravom za energetiku Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i Inom kontinuirano analizira i kontrolira uvjete u sustavu, nadzire ograničenja potrošnje plina za industrijske kupce te poduzima sve nužne mjere kako bi usprkos obustavi ulaza plina iz Rusije održao sigurnost i pouzdanost plinskoga transportnog sustava Republike Hrvatske te osigurao nesmetanu opskrbu plinom zaštićenih kupaca.

Prekid isporuke ruskog prirodnog plina potvrdilo je i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva iz kojeg također ističu da je sustav stabilan te da će zaštićeni kupci - kućanstva, bolnice, škole, dječji vrtići i ostale ustanove od posebnog javnog značaja imati stabilnu opskrbu.

Zbog problema s uvozom plina iz Rusije, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva uvelo je privremene mjere smanjenja opskrbe prirodnim plinom pojedinih kategorija potrošača - HEP-a i velikih industrijskih potrošača kako bi se osigurala opskrba zaštićenih kupaca.

Hrvatska 60 posto svoje potrošnje plina pokriva iz domaćih izvora, a 40 posto uvozom iz Rusije.

Proteklih dana prosječna je dnevna potrošnja iznosila oko 12 miliona prostornih metara, a proizvodnja iz domaćih polja iznosila je nešto manje od pet milijuna prostornih metara dnevno.

Po zadnjim podacima podzemnom skladištu Okoli ima oko 370 miliona prostornih metara plina.

Prirodni plin u u Hrvatskoj, uz ostale potrošače, koristi oko 600 hiljada kućanstava.