Upozorenje poslanika EP-a
0

I BiH i Albanija kreću put Evrope, Kosovari ostaju izolovani

Sarajevo-x.com
Evropski parlament podržao je u četvrtak prijedlog ukidanja viza građanima Bosne i Hercegovine i Albanije do kraja 2010. godine. Međutim, zastupnici u parlamentu odmah su skrenuli pažnju na to da Kosovo ostaje izolirano i da će zbog toga još više zaostajati u procesu evropskih integracija.

Građani Srbije, Crne Gore i Makedonije su u decembru prošle godine, prvi put nakon raspada Jugoslavije, krenuli put Evrope bez viza. U četvrtak je bezvizni režim za BiH i Albaniju podržalo 538 poslanika 47 je bilo protiv, a 41 uzdržano.

Nakon zasjedanja Vijeća EU u novembru, bh. građani i Albanci će znati tačan datum kada će samo uz biometrijski pasoš moći krenuti u zemlje Šengena.

Iako je većina poslanika u Evropskom parlamentu pozdravila odluku o ukidanju viza za BiH i Albaniju, mnogi od njih su odmah skrenuli pažnju na to da Kosovo ostaje jedina zemlja Zapadnog Balkana čiji građani neće moći putovati Evropom bez viza.

Evropski izvjestilac za vize, Tanja Fajon, istakla je da teškoj situaciji na Kosovu i sporoj integraciji u EU doprinosi to što nekoliko zemalja članica EU ne priznaje nezavisnost koju je Kosovo proglasilo 2008. godine.

Viši dužnosnici EU-a istakli su za EUobserver kako ne vjeruju da će se stanje na Kosovu umnogome promijeniti, jer pet zemalja članica EU: Kipar, Grčka, Rumunija, Slovačka i Španija vjerovatno neće uskoro promijeniti svoje mišljenje i priznati Kosovo.

Cijala ta situacija uzrokuje veliku ogrčenost kod Kosovara koji ističu kako "ratni zločinci" u Srbiji imaju veća prava od njih.

Ipak, dužnosnici EU ističu kako trenutno nisu zabrinuti zbog takve situacije jer i pristupni pregovori s Kosovom se odvijaju mnogo sporije, u odnosu na ostale zemlje Zapadnog Balkana.

"Nadam se da će u skorijoj budućnosti svi građani Zapadnog Balkana moći putovati bez viza u EU", naveo je predsjednik Evropskog parlamenta Jerzy Buzek u pisanoj izjavi za medijie.

Međutim, Eduard Kukan, zvaničnik Evropskog parlamenta, je istakao da EU ne smije stvarati takvu situaciju gdje će građani jedne regije ostati u izolaciji, a poslanica Ulrike Lunacek je dodala kako se takva anomalija mora što prije otkloniti.