Regija
17

Humanitarka Karitasa u Tovarniku: Izbjeglice se najviše boje policije

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Tovarnik još uvijek pristižu izbjeglice koje su preko graničnog prijelaza Šid stigle u Hrvatsku iako je Hrvatska zatvorila sve granične prijelaze prema Srbiji, pa i onaj u Tovarniku.

Kolona koja čeka autobus koji će ih prevesti do Belog manastira iz sata u sat je sve veća, a u razgovoru za Klix.ba humanitarka Karitasa iz Češke Republike Sara Nurkova je kazala kako im je rečeno da će u toku dana u Tovarnik stići oko 2.000 izbjeglica.

"Na put smo krenuli u srijedu. Prvo smo bili u Mađarskoj i Srbiji nakon čega smo se uputili ovdje gdje volontiramo čitav dan. U Horgošu smo podijelili vodu i osnovne namirnice kako bismo im olakšali put. Nema mnogo ljudi i neke velike organizacije koja ovdje radi, svi smo volonteri koji samo želimo pomoći", kazala Nurkova.

Nakon što se susretnu sa izbjeglicama podijele im vodu, banane i karte sa lokacijom na kojoj se nalaze, a često i porazgovaraju. Nurkova kaže da se izbjeglice koje dolaze u Tovarnik, najviše boje policije.

"Oni se najviše boje da će ih policija vratiti u Tursku ili neku zemlju odakle su došli, ali ne boje se nas i drugih ljudi. Samo žele da znaju da li je u pitanju dobra ili loša policija", dodaje Nurkova.

Danas nisu vršili evidenciju onih koji dolaze, ali su dobili informaciju da bi do krjaa dana u Tovarnik trebalo doći jos 2.000 izbjeglica.