Boris Tadić
0

"Huligani neće upravljati Srbijom"

SRNA
Boris Tadić (Foto: AP)
Boris Tadić (Foto: AP)
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Srbija bezbjedna zemlja i da njom neće upravljati huligani, već država, te poručio da će svaki naredni pokušaj nasilnika da demoliraju Beograd naići na adekvatan odgovor.

On je rekao da je prošle nedjelje, na dan održavanja "Parade ponosa" u Beogradu, odlučeno da policija ne koristi svu silu dozvoljenu zakonom, jer su u sličnim situacijama ranije stradali ljudi.

"Zato je djelovalo da su nasilnici aktivniji. Ali nema sumnje da jedino država smije da se koristi silom u skladu sa zakonom", rekao je Tadić za "Politiku" i dodao da su službe bezbjednosti sa 95 odsto tačnosti predvidjele razvoj događaja na dan održavanja "Parade ponosa".

Tadić je rekao da je jasno da organizovani kriminal ima veze sa nasilničkim navijačkim grupama i ekstremnim političkim organizacijama i da država, koja reformom pravosuđa tek stiče oruđe za borbu protiv organizovanog kriminala, prvo "tretira" šefove organizovanog kriminala, a poslije ostale.

Govoreći o divljanju srpskih huligana u Đenovi, kada je prekinuta fudbalska utakmica Srbija-Italija, Tadić je naveo da je bilo propusta u komunikaciji nadležnih institucija dvije države i da ne bi bilo loše da Srbija najprije utvrdi i ispravi svoje slabosti, prije nego što počne da se bavi propustima druge strane.

Komentarišući izjavu predsjednika Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića o divljanju u Đenovi, koji je rekao da je nemoguće da država nije osjetila i preduprijedila tako nešto, Tadić je rekao da bi bio sretan kad bi mogao da bude uvjeren da je Nikolić formiranjem nove stranke promijenio svoj karakter, a ne samo retoriku.

Na pitanje da li se boji da Evropa prestaje da bude želja većine u Srbiji, Tadić je rekao da je Evropa sredstvo za ostvarivanje boljeg života i instrument za uređenje društva.